Aardappelsalade met gerookte zalm, hoofd

Aardappelsalade met gerookte zalm

Zo’n zin in gerookte zalm! Ik dacht eigenlijk meteen aan een kaiserbroodje met gerookte zalm, roomkaas, rode ui en kappertjes. Altijd lekker. Maar ik wilde het als avondeten eten en had nog aardappels liggen die op moesten, dus is deze aardappelsalade met gerookte zalm ontstaan. Heerlijk! Ik heb ‘m de volgende dag nog een keer gemaakt ;)

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen, geschild en in hapklare stukken
  • 200 g gerookte zalm, in snippers
  • 1 bakje dille, fijngehakt
  • 1 flink sjalotje, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 125 g roomkaas
  • 2 el azijn (rode wijn, of wat je in huis hebt, mag ook citroensap zijn)
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • zout & peper
  • 1 zak gemengde sla

Bereiding

Kook de aardappels in zout water, tot ze bijna uit elkaar vallen (de kooktijd ligt aan de grootte van je stukken, bij mij duurde het zo’n 10 minuten). Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Roer in een grote kom de azijn, olie en roomkaas door elkaar. Gebruik hiervoor een garde. In het begin lijkt ‘t te schiften (ik schrok er zelf van), maar even doorzetten, dan komt het goed en wordt het een mooie romige massa. Breng op smaak met zout & peper en voeg de sjalot en knoflook toe. Roer er met de garde zo’n 3 à 4 el koud water door, zodat het een mooie dressing wordt.

Voeg de aardappels, nu ze nog warm zijn, aan de dressing toe en schep het even om. Doe de zalm en dille erbij, even goed doorroeren, klaar!

Doe de sla in een kommetje, de salade erboven op en smullen maar. Mocht je nog iets over hebben, dan is dit de volgende dag ook nog heel lekker, zo uit de koelkast.

Aardappelsalade met gerookte zalm, tekst