Ajo blanco, hoofd

Ajo blanco met peterselie olie en serranokruim

Ben ik weer! Dat is lang geleden. Ik durf ook niet te zeggen dat ik weer helemaal terug ben, maar ik ga m’n best doen af en toe weer iets te posten en ik begin bij deze heerlijke Spaanse soep. Ik maakte deze voor een etentje met Spaans thema en vond ‘m zelf erg lekker! Het is een koude soep op basis van amandelen, brood en knoflook. Lijkt een beetje op Salmorejo, maar dat is met tomaat en die smaken momenteel nergens naar, dus dat was geen goede optie. Verder is het natuurlijk leuk om ‘s iets nieuws te proberen. Ik heb er een peterselie olie bij gemaakt en wat kruim van serrano ham. De kleuren doen het ook erg goed bij elkaar vind ik.

Ingrediënten

  • 200 g blanke amandelen
  • 2 kleine knoflooktenen, grof gehakt
  • 200 g oud witbrood zonder korst
  • 100 ml + 50 ml olijfolie extra vierge
  • 600 ml koud water
  • 200 ml melk
  • 2 el witte wijnazijn
  • zout & (witte) peper
  • Half bosje peterselie
  • 80 g serranoham

Ook nodig

  • Staafmixer of keukenmachine/blender
  • Bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de plakken serranoham naast elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg hierop nog een laag bakpapier en leg daarop dan weer een hittebestendig bord of zoals ik heb gedaan een ovenrooster ondersteboven. Hierdoor blijven de plakken plat terwijl ze bakken. Bak ze in de oven tot ze (bijna) knapperig zijn. Ze worden nog iets knapperiger als ze afkoelen. Verkruimel de plakken dan tussen je handen tot gewenste grootte. Ik heb ze vrij klein gemaakt.

Week het brood in de melk.

Maak de peterselie olie door de peterselie samen met 50 ml olijfolie te blenden. Voeg hier een klein beetje zout aan toe.

Maal dan de amandelen en knoflook fijn en voeg hier het geweekte brood (met vocht) aan toe, het water en de azijn. Maal tot een gladde soep en schenk er dan op het laatst de rest van de olie bij. Als je de soep te dik vindt kun je er nog wat koud water bij doen. Breng op smaak met zout en eventueel wat witte peper. Waarom wit? Omdat je anders donkere korrels in je soep krijgt. Beetje jammer van je maagdelijk witte soepje. Zet de soep dan minstens een uur in de koelkast.

Ajo blanco, tekstServeer de soep met wat druppels peterselie olie en de serranokruim. Smakelijk eten!