Appel en rood fruit crumble, hoofd

Appel en rood fruit crumble

Oef, ik heb lang niet meer gepost, sorry! Geen excuus, ik ben gewoon lui geweest. Maarrr dat wil niet zeggen dat ik geen lekkere dingen heb gemaakt. Deze crumble heb ik voor m’n vriend gemaakt op valentijnsdag. Supermakkelijk en snel te bereiden, dat is wat je wilt op zo’n dag. Niet heel lang in de keuken hoeven staan, maar wel met iets heerlijks voor de dag komen! Ik heb ‘m een aantal dagen erna meteen weer gemaakt, toen er vrienden kwamen eten. Een blijvertje, dit recept.

Er zijn natuurlijk enorm veel recepten voor crumbles te vinden en je kunt ‘m ook helemaal maken zoals je zelf wilt, dus leef je vooral uit. Kies bijvoorbeeld voor een ander soort fruit, bijvoorbeeld peer, of perzik en verrijk je crumble met wat noten of iets anders knapperigs.

Ingrediënten

  • 1 appel, geschild en in grove stukken gesneden
  • handjevol frambozen (diepvries)
  • handjevol blauwe bessen (diepvries)
  • 1 el citroensap
  • 100 g koude boter
  • 90 g suiker
  • 90 g bloem
  • het merg van 1 vanillepeul (of 1 zakje vanillesuiker)
  • 1 tl kaneel
  • optioneel poedersuiker, voor achteraf bestrooien
  • crème fraîche of een bolletje ijs

Ook nodig

  • Ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng direct in je ovenschaal, dat scheelt weer afwas, de stukjes appel met de bevroren blauwe bessen en frambozen (deze ontdooien heel snel, dus je hoeft ze niet van te voren uit de vriezer te halen), samen met het citroensap (dit gaat het verkleuren van de appel tegen en is extra fris in tegenstelling tot de zoete crumble), 2 el suiker en de kaneel. Zet even opzij, terwijl je de crumble maakt.

Meng in een andere kom de rest van de suiker, de bloem, de boter en het vanillemerg (of de vanillesuiker) met de toppen van je vingers. Maak er geen net mengsel van, maar zorg juist dat je brokjes krijgt. Als je nou te ver bent gegaan met het mengen van je crumble en je hebt een soort poeder over gehouden, geen nood, dan pak je gewoon steeds een handje die je even fijn drukt en waar je dan weer brokjes van maakt.

Deze twee dingen kun je al van te voren maken, hou ze dan nog wel even apart, zodat de crumble lekker knapperig blijft. Strooi dan op het laatst de crumble over het fruitmengsel en bak het geheel zo’n 20 tot 30 minuten in de oven, tot de crumble goudbruin is en het sap van het fruit lekker begint te bubbelen.

Appel en rood fruit crumble, tekst

Strooi er eventueel nog een klein beetje poedersuiker overheen (van bovenaf met een klein zeefje, zodat het mooi verspreidt) en serveer direct, met een blobje crème fraîche of een bolletje (vanille)ijs. Smakelijk eten!