Aziatische balletjes in tomaten curry saus, tekst

Aziatische balletjes in tomaten curry saus

Nu het wat kouder wordt buiten, merk ik dat ik behoefte heb aan comfort food. Deze gehaktballetjes met kruidige curry saus voldoen hier heel goed aan. Het ingrediëntenlijstje is misschien wat lang, maar ikzelf heb het meeste wel in m’n kastjes staan, dat zijn de specerijen. Laat je er dus niet door afschrikken. De balletjes zijn zo gemaakt en de saus helemaal.

Dit is heerlijk met rijst of naan. Ik wilde er nog wat groenten bij, dus heb heel simpel wat spitskool gemoord in een beetje wok olie.

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • flinke duim gember, geraspt
  • 4 tenen knoflook, geraspt
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1 tl chili poeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1/2 bosje koriander, fijngesneden
  • 1 ei
  • 2 rijpe tomaten, kroontje verwijderd
  • 2 rode pepers, fijngesneden
  • 250 ml water
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl kurkuma
  • zout & peper
  • 4 el yoghurt

Ook nodig

  • Keukenmachine

Bereiding

Begin met de gehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met de helft van de gember, knoflook, komijn, de ui en de chilipoeder, het ei, een flinke snuf zout en de verse koriander.  Meng goed door en maak hiervan kleine balletjes (net iets groter dan soepballetjes). Leg ze minstens een half uur in de vriezer.

Maak dan de currysaus. Doe de rest van de ingrediënten behalve de yoghurt in de keukenmachine en maal tot een fijne saus.

Verwarm de saus in een (braad)pan en warm ongeveer 8 minuten door, terwijl je de saus regelmatig door roert. Voeg dan de balletjes toe, zet het vuur laag en laat 10-15 minuten pruttelen. Roer een keer door, maar doe dit voorzichtig, zodat de balletjes niet uit elkaar vallen. Breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper.

Aziatische balletjes in tomaten curry saus

Serveer in een kom met een lepel yoghurt erboven op. Lekker met naan of rijst en als groenten bijvoorbeeld gesmoorde spitskool.