Aziatische salade met soja sambal dressing

Aziatische salade met soja-sambal dressing

Deze salade lijkt best wel op een eerste geposte salade, de thaise salade met pit, maar toch zijn de smaken net weer anders. Ik zou zeggen, probeer ze allebei uit en laat me weten welke je ‘t lekkerst vond ;) Het zijn sowieso allebei pittige, frisse en slanke salades.

Ingrediënten

  • 200 g glasnoedels
  • 1/2 spitskool
  • 1/2 komkommer
  • 2 winterpenen
  • 2 rode uien
  • 1 pakje surimi, in plakjes gesneden
  • 6 el sojasaus
  • 4 el water
  • 3 el vissaus
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 à 3 el sambal oelek
  • sap van 1,5 limoen

Ook nodig

  • Keukenmachine met snij- en raspblad

Bereiding

Zet water op voor de noedels. Leg de noedels in een ruime kom en overschenk met het kokende water. Laat ongeveer 4 minuten staan, giet dan af met behulp van een zeep en spoel af met koud water. Dit zorgt ervoor dat het niet verder gaart en dat het zetmeel wegspoelt waardoor de noedels minder aan elkaar plakken.

Maak dan de dressing. Meng de bruine basterdsuiker met het limoensap. Door het zuur lost de suiker redelijk op. Voeg dan de sojasaus, het water, de vissaus en de sambal toe en meng goed door. Proef even, misschien wil je ‘m wel pittiger, dan voeg je gewoon wat extra sambal toe. Zet opzij.

Pel de rode ui, haal het kopje en het kontje eraf, halveer en haal door het fijne snijblad van de keukenmachine. Van de spitskool heb ik de top gebruikt en deze in kwarten gesneden en daarna door hetzelfde snijblad gehaald. Als je de onderkant gebruikt, haal dan de kern er tussenuit.

Vervang het snijblad door een grove rasp en rasp hierdoor de komkommer en de wortel. Verwijder bij beide eerst de kopjes en kontjes. Als je een grote keukenmachine hebt, kun je alles in de keukenmachine laten terwijl je bezig bent. Mocht ie vol raken, gooi je het gewoon even over in een kom. Meng de groenten sowieso wel even goed voor je het serveert.

Aziatische salade met soja sambal dressing, tekstfoto

Maak per persoon een kommetje. Begin met de noedels, doe hierop lekker wat van de salade, schenk daarover een aantal eetlepels dressing (naar smaak) en doe hierover wat van de surimi stukjes.