Kiptortilla's met ingelegde rode kool, hoofd

Belachelijk lekkere kiptortilla’s met ingelegde rode kool

Jaaaaaa, deze moet je maken! Echt, op een dag dat je toch al hebt bedacht dat je lekker thuis blijft, kun je best wat tijd in de keuken doorbrengen. Gewoon relaxed, steeds een onderdeeltje. Het is echt de moeite waard. De ingelegde kool en ui zijn het lekkerst als je die een paar uur van te voren maakt. Het is super makkelijk, gewoon wat dingen bij elkaar in een kom gooien, mengen en in de koelkast zetten. De kip kun je ook alvast garen, daarna laat je het rustig afkoelen terwijl je een kopje thee drinkt en dan pluk je het uit elkaar. Lekker met je handen in het eten. De guacamole kun je van te voren maken plus het deeg voor de tortilla’s. Op het moment dat je wilt gaan eten schiet je nog even de keuken in, bak je de tortilla’s en de kip met de smaakmakers en je hebt een heerlijk gerecht, met allerlei verschillende smaken die je ook echt apart proeft. Jam!

Waar heb ik de inspiratie opgedaan? Bij m’n collega Stephanie! Gelukkig heb ik mede foodies op m’n werk, wat betekent dat we met een aantal meiden regelmatig hele recepten aan het overleggen zijn. Zij had dit ook in een weekend gemaakt, samen met haar vriend en het klonk zo lekker, dat het in m’n hoofd zou blijven zitten tot ik ‘t zou gaan maken en het is echt een blijvertje. Uiteraard heb ik m’n eigen draai eraan gegeven, dat moet je vooral zelf ook doen als je daar zin in hebt.

Lijkt me duidelijk dat jij deze ook gewoon een keer uit moet proberen.

Ingrediënten

  • 1100 kg kippenbouten
  • 1,5 l kippenbouillon (van 3 blokjes)
  • 2 avocado's
  • 2 limoenen
  • 2 el yoghurt
  • 250 g bloem + extra voor bestrooien
  • 1/2 rode kool, in dunne plakken
  • 2 rode ui, in dunne plakken
  • 480 ml azijn
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el zout
  • 2 el ketchup
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el worcestersaus
  • 2 tl komijn
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • olijfolie
  • zout & peper

Bereiding

Begin met het maken van je ingelegde groenten (pickle), het is lekker als dat een paar uur heeft gestaan. Doe de gesneden kool en ui in een kom (ik heb best veel hiervan gemaakt trouwens, het is namelijk bij veel dingen lekker, gewoon op een broodje kaas al bijvoorbeeld, dus mocht je minder willen, halveer dan gewoon de ingrediënten), samen met 2 el bruine suiker, 2 el zout, de azijn en een gelijke hoeveelheid (480 ml dus) water. Roer dit goed door, waarbij je de groente best een beetje mag kneuzen. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Nu is het tijd voor de kip. Ook dit is prettig om van te voren te maken. Doe de kippenbouten in een grote pan met de koude bouillon (oftewel 1 liter water en 3 bouillonblokjes) en zorg dat ze helemaal onder staan. Breng dit tot net voor het kookpunt en laat dan 30 minuten rustig door pruttelen. Dan zet je het vuur uit en laat de kip er nog 30 minuten in zitten. Haal de kip uit de pan en laat afkoelen. Pluk dan de kip gewoon met je handen van het bot en maak wat kleiner, zodat je hapklare plukjes hebt (pulled chicken). Zet dit ook tot gebruikt afgedekt in de koelkast.

De guacamole maak je heel simpel door de avocado’s in de lengte door te snijden, om de pit heen en het vruchtvlees eruit te scheppen met een lepel in een kom. Prak het met een vork en voeg hieraan het sap van een halve limoen toe (voor de smaak, maar ook om verkleuren tegen te gaan), samen met 2 el yoghurt en wat zout en peper. Zet afgedekt weg in de koelkast.

Dan is het tijd voor de tortilla’s. Leg de bloem in een hoopje op een schoon werkvlak en voeg hier een snuf zout aan toe. Maak dan een kuiltje in het midden en schenk hier voorzichtig 2 el olijfolie en 125 ml water in. Meng de boel met je vingers door van binnen naar buiten te werken. Kneed het deeg zo’n 5 à 10 minuten, tot het elastisch en glad is. Laat het 30 minuten rusten in plastic folie. Verdeel het deeg dan in 6 gelijke stukken en rol uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad tot je een mooie (redelijk) ronde dunne tortilla hebt. Je kunt ze prima op elkaar leggen als je er wat bloem tussen doet.

Kiptortilla's met ingelegde rode kool, tortilla's Kiptortilla's met ingelegde rode kool, kaal

We zijn er, het moment dat alles samen komt en je over zo’n 15 minuten enorm lekker zit te smikkelen! Verwarm 1 el olijfolie in een anti aanbak koekenpan en bak hierin per stuk de tortilla’s op laag tot middelhoog vuur aan beide kanten. Leg ze gewoon steeds bovenop elkaar op een bord als ze klaar zijn.

Bak ondertussen op middelhoog vuur de geplukte kip in een andere koekenpan in 1 el olijfolie en voeg hier de ketchup, 1 el bruine suiker, ketjap manis, worcestersaus, komijn, gerookt paprikapoeder en de kaneel aan toe. Bak dit net zo lang als je met de tortilla’s bezig bent, dat zorgt voor een lekkere karamellisatie. Proef even of je er nog zout en peper bij wilt. Bij mij was dit niet nodig.

Hoe eet je dit? Leg een tortilla op je bord en leg in het midden wat van de kip, daar bovenop een beetje van de ingelegde groenten (zonder vocht) en wat guacamole. Druppel er nog wat limoensap overheen als je dat lekker vindt en vouw de tortilla dicht. Geniet ervan!

Kiptortilla's met ingelegde rode kool, overzicht Kiptortilla's met ingelegde rode kool, ingezoomd