Bloemkoolsoep met knapperige gedroogde ham
- Sunday 12 June 2016
- Hoofdgerecht
Doe ‘s iets anders met je bloemkool. In plaats van koken en overgieten met een kaassausje, kun je er ook deze heerlijk romige soep mee maken. Op smaak gebracht met onder andere parmezaanse kaas en dan als topping, heerlijk knapperige stukjes gedroogde ham.
Je kunt er nog een stokbroodje bij doen, maar de soep op zich is eigenlijk al een hele maaltijd.
- 3 personen
- Printen
Ingrediënten
- 2 el olijfolie, om te bakken
- 1 ui, in grove stukken
- 2 tenen knoflook, in grove stukken
- 1/2 bosje tijm, blaadje van de takken gerist
- 2 bloemkolen, in roosjes
- 1 glas droge witte wijn
- 700 ml (kippen)bouillon, van 1 tablet
- scheutje kookroom
- sap van 1/2 citroen
- 50 g parmezaanse kaas, fijn geraspt
- versgemalen peper
- 8 plakken gedroogde ham (bv parma of serrano)
- scheut olijfolie extra vierge, voor serveren
Ook nodig
- blender of staafmixer
Bereiding
Bak de plakken ham in een droge koekenpan, tot ‘t vet er uit is en de ham iets bruin is geworden. Leg de plakken dan op een met keukenpapier bekleed bord. Dit neemt vet op en zorgt ervoor dat de ham lekker knapperig wordt.
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, bloemkoolroosjes en tijm, op middelhoog vuur, zo’n 7 minuten. Laat de boel niet verkleuren, want je wilt straks een mooie wittige soep.
Blus de boel dan af met de wijn, laat de alcohol verdampen (zet het vuur nu ook hoog) en schenk er dan de bouillon bij. Breng aan de kook en laat alles dan 15 minuten op een laag vuur doorpruttelen, tot de bloemkool zacht genoeg is om te pureren (als je er makkelijk in kunt prikken met een mesje, is het goed).
Schenk dan de kookroom in de pan, laat dit heel kort doorwarmen en haal dan de pan van het vuur. Pureer de soep zo glad mogelijk met behulp van een staafmixer of blender (ik vind de staafmixer handig, omdat de soep dan in de pan kan blijven en dat scheelt weer afwas ;)).
Zet de pan weer op het vuur en voeg de parmezaanse kaas toe, samen met het citroensap en wat versgemalen peper. Roer goed door en klaar is je soep!
Serveer de soep in een mooie kom of diep bord, druppel er lekker wat olijfolie extra vierge overheen en verbrokkel (scheur) de knapperige ham erover. Maak eventueel af met wat overgebleven blaadjes tijm.
