Bospaddenstoelensoep

Bospaddenstoelensoep met citroenkick

Als ik aan champignon- of paddenstoelensoep denk, denk ik aan die dikke soep-uit-blik-drab, oftewel, niet echt lekker. Maar toch hou ik erg van paddenstoelen, in alle soorten en maten, dus dan moet je daar toch ook een lekkere soep van kunnen maken? Ja dus! Je hebt hier de echte herfstige smaak van paddenstoelen, samen met tijm en sherry, wat echt hand in hand in hand gaat met elkaar. Het is niet moeilijk te maken, maar je hebt wel wat tijd nodig om al die lekkere smaken tot z’n recht te laten komen. Prima dus om in je weekend te maken bijvoorbeeld. Chillen in de keuken…

Ingrediënten

  • handjevol gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
  • 700 g gemengde (bos)paddenstoelen
  • 3 grote tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 ui, gesnipperd
  • bosje tijm, blaadjes van de takken gerist
  • klein klontje boter
  • 2 el olijfolie
  • zout & peper
  • 1 l (kip of groente)bouillon
  • scheut sherry
  • 3 el kookroom (light)
  • 1/2 bosje peterselie, blaadjes fijngehakt
  • sap en rasp van 2 citroenen
  • 3 el olijfolie extra vierge

Ook nodig

  • staafmixer

Bereiding

Week je porcini, ongeveer een half uur, in een mok heet kraanwater.

Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en scheur hierin, lekker robuust, de (schoongemaakte) gemengde bospaddenstoelen. Bak deze zo’n 3 minuten op hoog vuur en voeg dan de ui, knoflook,  boter en de helft van de tijm toe, samen met wat zout en peper. Bak dit ongeveer 5 minuten. Snijd de helft van de geweekte porcini fijn en doe deze samen met de hele porcini in de pan. Schenk voorzichtig het weekwater ook in de pan, maar laat een bodempje zitten, hierin zit namelijk altijd wat gruis en dat wil je niet in je soep. Bak dit nog 20 minuten op middelhoog vuur, tot het vocht grotendeels verdampt is.

Blus af met een lekkere scheut sherry, laat even een minuut pruttelen, voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat nog zo’n 20-30 minuten zachtjes doorkoken.

Maak ondertussen je citroenkick door de overgebleven tijm fijn te hakken en te mengen met de rasp en het sap van de citroenen, wat zout en peper en de olijfolie extra vierge.

Haal met een draadspaan ongeveer de helft van de paddenstoelen uit de pan en pureer dan de inhoud van de pan met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg daarna de paddenstoelen weer toe, samen met de kookroom, de peterselie en wat versgemalen peper.

Bospaddenstoelensoep, tekst

Serveer deze heerlijke herfstsoep in een grote kom met een lekkere drizzle citroenkick erover. Bam!