Broccoli gorgonzola soep, hoofd

Broccoli gorgonzola soep

I love kaas! Kaas makes the world go round. Helaas maakt het je buik ook round. Maar niet als je het in kleine hoeveelheid toevoegt in bijvoorbeeld een soep! In deze broccoli gorgonzola soep gaat op zich best veel kaas, maar je maakt dan ook flink wat soep. Ik heb er zelf veel van gegeten en heb nog 3 porties over die ik invries. Hoewel er dus niet enorm veel kaas in een kom soep zit, geeft het wel heel veel smaak af. Jam. Van broccoli ben ik trouwens ook groot fan, niet helemaal hetzelfde als van kaas, maar toch.

Makkelijk te maken en echt een lekkere smaakvolle maaltijdsoep. Stokbroodje met je lekkerste olijfolie erbij, een beetje zeezout en klaar is je maal.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, grof gesnipperd
  • 2 middelgrote wortels, in blokjes gesneden
  • 2 stronken broccoli, de bovenkant in roosjes en de steel in blokjes (haal alleen zo'n halve centimeter van de onderkant)
  • 1 gekookte aardappel, in stukken (omdat ik anders met een hele zak aardappels zou zitten, heb ik krielaardappeltjes uit blik gebruikt, ja echt)
  • 1 l kippenbouillon (of groentenbouillon om 'm vegetarisch te maken)
  • 1 glas droge witte wijn
  • 3 el olijfolie
  • 150 g gorgonzola (je kunt uiteraard ook andere kaas gebruiken, zelfs cheddar bijvoorbeeld)
  • rasp en sap van 1 citroen
  • snufje chiliflakes

Ook nodig

  • Staafmixer (of blender)

Bereiding

Zet een flinke soep-/braadpan op het vuur en verhit hierin 2 el olijfolie. Bak dan de ui, knoflook, wortels en broccolistronken hierin op middelhoog vuur, zo’n 8 minuten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Neem een paar broccoli roosjes apart (zo’n 2 per persoon) en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, wat zout en heel licht met wat chiliflakes. Rooster deze in de oven, ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte van je roosjes, tot ze gaar zijn en knapperig van buiten.

Terug naar de soep. Voeg de broccoliroosjes toe, samen met de krieltjes. Zet het vuur hoog en blus af met de witte wijn. Voeg dan de bouillon toe en breng dit aan de kook. Laat de soep 15 minuten zachtjes doorpruttelen.

Voeg dan het sap en rasp van de citroen toe (houd iets van de rasp achter voor garnering) en pureer dan de soep met je staafmixer. Je kunt ‘m zo glad maken als je zelf wilt.

 

Broccoli gorgonzola soep, tekst

Schenk de soep in een mooie kom en garneer met de geroosterde broccoliroosjes, een beetje citroenrasp, optioneel wat chiliflakes (niet te gek) en besprenkel met een lekkere olijfolie.