Broodje bapao
- Wednesday 12 October 2016
- Hoofdgerecht, Lunch, Snack
- Inspiratie: ZTRDG via Culy
- aanrader!
Wat leuk om m’n eigen bapao te kunnen maken! Ik hou er zo van om eens in de zoveel tijd dit soort dingen uit te proberen. Gewoon kijken of het lukt. Zo niet, ook niet erg (wel jammer natuurlijk ;))
Op culy.nl kwam een artikel langs van zelfgemaakte bapao. Dit kwam dan weer van ZTRDG.nl. Ik las het even door en dacht, dit ga ik proberen! Dus op een zondag ochtend begonnen met het deeg, toen lekker de deur uit met vent en kind terwijl het deeg aan het rijzen was en eenmaal thuis de boel afgemaakt, nog even laten rijzen en dan stomen en smullen maar! Dit is echt tien keer lekkerder als de bapao’s die je in de supermarkt vindt. Geloof me. Dus mocht je ‘s tijd hebben en lijkt het je leuk, probeer het dan gewoon. Ik werd er enorm vrolijk van en m’n vriend ook ;)
Ik heb ‘t recept overigens wel wat aangepast. Had bijvoorbeeld meer bloem nodig voor het deeg en kon de black bean saus niet zo snel krijgen, dus heb voor een andere saus gekozen.
Sorry trouwens voor de slechte foto’s. Het moest even snel, want, naja, we hadden honger en ik heb precies de verkeerde (met een gat erin) bovenop gelegd.
We hadden echt honger.
- 2 personen
- Printen
Ingrediënten
- 250 g bloem
- 1 el (1 zakje) gedroogde gist
- 2 el (afgestreken) suiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 100 ml warm water
- 1 el olie (voor het deeg)
- 1 el wokolie (voor de vulling)
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 duim gember, geschild en fijngehakt
- 300 g half-om-half gehakt
- 2 tl sambal
- 4 el honing teriyaki saus
- 2 bosuien, in dunne ringetjes
- zoete chili saus
- 100 g tuinbonen (uit diepvries)
- 100 g tuinerwtjes (uit diepvries)
- 100 g sperziebonen (evt. ook uit diepvries)
- 2 el sojasaus
- 1 el limoensap
- 1 el sesamolie
- gebakken uitjes
Ook nodig
- Stoommandjes
- Bakpapier
Bereiding
Meng de gist met 4 eetlepels warm water. Laat 10 minuten staan, zodat de gist gaat leven (het gaat dan een beetje schuimen).
Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout. Voeg het gistmengsel, water en de olie toe en kneed kort tot een elastisch deeg. Als je deeg te nat is om te kneden, voeg je nog een beetje bloem toe (niet te veel te gelijk). Leg je deeg in een met olie ingevette ruime kom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat rusten totdat het deeg drie keer zo groot is geworden. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 uur.
Verwarm voor de vulling de wokolie in een koekenpan en bak hierin de sjalot, knoflook, gember en sambal zo’n 4 minuten. Voeg het gehakt toe en bak rul, in ongeveer 8 minuten. Voeg dan de saus toe en bak nog even mee. Proef even of je nog meer saus nodig hebt. Haal de pan van het vuur en roer de bosui door het gehakt. Laat dit wat afkoelen. Verdeel het daarna in 12 gelijke delen.
Ga verder met het deeg. Verdeel dit in 12 gelijke balletjes. Rol de balletjes uit (of gebruik gewoon je handen) tot ca. 10 cm als diameter. Leg het deeg in je handpalm en schep 1 deel vulling in het midden. Vouw het deeg om de vulling (vouw hiervoor steeds kleine plukjes van de buitenkant naar het midden, iets overlappend) en druk zachtjes dicht. Leg de balletjes met de vouwkant naar beneden op individuele bakpapiertjes (van ca. 10 x 10 cm). Je kunt ze dan nog iets vormen, iets ronder maken. Laat ze nog een uur rijzen.
Breng een laag water aan de kook (in een pan waar de stoommand op past), zet het vuur laag en plaats de stoommand op de pan. Hierdoor komt het stoom van het pruttelende water door de mandjes. Leg de balletjes met de bakpapiertjes in de stoommand. Laat wat ruimte tussen de balletjes en stoom ze 12 tot 15 minuten, zodat het deeg gaar is en de vulling weer warm.
Kook de erwtjes en boontjes gaar in gezouten water, ongeveer 6 minuten. Giet af en meng de sojasaus, het limoensap en de sesamolie er door. Bestrooi daarna met wat gebakken uitjes.
Serveer de bapao broodjes met wat chili saus en de boontjes ernaast. Enjoy!