Chocolade cake met courgette
Inmiddels is het al vaak gedaan. Groenten in een zoet gerecht. Zo ook courgette. En het is echt niet zo dat het daardoor ‘gezond’ smaakt ofzo. Sterker nog, ik vond het helemaal niet terug. Ik zag ‘t niet en proefde het niet. Toch zorgt het ervoor dat je een cake eet, waar je je niet heel schuldig om hoeft te voelen. Verder bevat deze cake ook geen boter, maar olie. Eigenlijk is ‘t enige ‘slechte’ eraan de suiker.
Echt, deze cake is het proberen waard. Wij vonden ‘m zo enorm lekker. Luchtig en tegelijk smeuïg, dat kan dus best samen.
- 1 cake
- Printen
Ingrediënten
- 1,5 cup (195 g) bloem
- 1 volle el cacaopoeder
- 3/4 tl baking soda
- 1/2 tl bak poeder
- 1/2 tl zout
- 1,5 tl kaneel
- 1/4 tl geraspte nootmuskaat
- 1 3/4 cup geraspte courgette (dat was bij mij ongeveer 2/3 courgette), goed uitgeknepen
- Ca. 130 g stukjes pure chocolade (als je chocolate chips kunt vinden prima, ik hak altijd gewoon een reep in stukjes)
- 1/2 cup (120 ml) olijfolie
- 1/2 cup (120 ml) griekse yoghurt
- 1 ei (op kamertemperatuur)
- 1 cup (200 g) kristal suiker
- zaadjes van 1 vanille peul (of een zakje vanillesuiker)
Ook nodig
- Cake blik
- Bakpapier
Bereiding
Verwarm je oven voor op 175 °C. Vet een cakeblik in met wat boter (of zo’n handig olijfolie spuitbusje) en bekleed deze met bakpapier.
Meng in een ruime kom de bloem, baking soda, bakpoeder, cacao poeder, zout, kaneel, nootmuskaat en de suiker.
Meng in een andere kom de olijfolie, het ei, de vanille en de yoghurt, met behulp van een garde.
Voeg nu het bloem mengsel bij de kom met de natte ingrediënten, doe dit in 3 delen, om klonten te voorkomen. Zorg dat je niet onnodig blijft kloppen. Gemengd is gemengd toch?
Voeg dan de courgette en de chocoladestukjes toe en vouw dit met een siliconen spatel door het beslag.
Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake gaar in de oven. Dit duurt zo’n 50 tot 60 minuten. Laat de cake zo’n 20 minuten afkoelen in het blik, voor je ‘m eruit haalt om verder te koelen.
