Chocolade fondant cake

Chocolade fondant cake

Wow… dit is lekker! Ik heb het recept enorm gejat natuurlijk, want als het om bakken gaat kan ik het echt niet zelf bedenken. Ik heb op tv zoveel foodprogramma’s gezien waar ze een fondant cakeje maakte en daarbij werd altijd gezegd dat het heel moeilijk zou zijn. Ik vond het eigenlijk best wel meevallen! Of zou het beginnersgeluk zijn geweest?

Het recept voor deze cakejes heb ik van Nombelina’s Foodblog. Ik had ‘m al een tijdje opgeslagen in m’n bloglovin account en nu de stoute schoenen aangetrokken. Grappig genoeg had ik alle ingrediënten in huis, dus ik kon zo aan de slag. Het is ook een hele goeie voor als je gasten hebt, want je maakt het beslag/deeg van te voren en laat het opstijven in de koelkast. Pas op het moment dat je aan het toetje toe bent, vet je je vormpje in, beetje cacoapoeder erover, dan het mengsel in je vorm en na zo’n 10 minuten heb je een spectaculair toetje! Je kunt het met wat zure room serveren, zoals ik heb gedaan, of met ijs bijvoorbeeld. Het is wel lekker om een frisse toevoeging te hebben aan je rijke, chocolade, oh zo lekkere, fondant cake.

Ingrediënten

  • 100 g pure chocolade, in stukken gebroken
  • 100 g boter + extra om te beboteren
  • 50 g gezeefde bloem
  • 100 g kristalsuiker
  • 4 eieren (2 hele eieren en 2 dooiers)
  • ongeveer 1 el cacaopoeder om vormpjes mee te bestuiven

Ook nodig

  • 4 Ramekins (ovenbestendige eenpersoonsbakjes)
  • Spuitzak, als je die niet hebt, is dat ook niet heel erg denk ik
  • Mixer

Bereiding

Doe de chocolade en de boter in een hitte bestendige kom en smelt deze au bain-marie, dus boven een pannetje met water, waarbij de kom het water niet raakt. Dit zorgt ervoor dat het niet te hard gaat. Laat dit iets afkoelen zodat je straks geen roerei krijgt als je het met het eimengsel mengt. Roer af en toe even door.

Doe de eieren (2 hele eieren en 2 eidooiers) in een ruime (beslag)kom, samen met de kristalsuiker en klop dit met een mixer tot een luchtig geheel. Zeef de bloem boven het mengsel en mix dit ook goed door. Voeg dan het afgekoelde chocolademengsel toe en mix dit nog zo’n 3 minuten goed door.

Giet alles in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast. Om het mengsel makkelijk in je spuitzak te krijgen, kun je je spuitzak om een maatbeker heen vouwen, zo kun je beide handen gebruiken om je mengsel er in te laten lopen. En zo heb je meteen een standaard voor je spuitzak.

Laat het mengsel een paar uurtjes in de koelkast opstijven. Bak de cakejes op het laatste moment pas af.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Beboter de ramekins goed en bestrooi (met behulp van een zeefje) met een beetje cacaopoeder. Dit zorgt ervoor dat je cakejes na het bakken heel makkelijk uit de vormpjes komen.

Verdeel met de spuitzak het mengsel over de 4 vormpjes. Mocht je nou geen spuitzak hebben, geen nood, lepel dan voorzichtig het mengsel in je vormpjes, probeer hierbij niet te veel aan de zijkanten te zitten.

Zet je vormpjes op een bakplaat in de oven en bak ze in zo’n 8 tot 10 minuten in het midden van de oven af. Blijf de cakejes na 8 minuten goed in de gaten houden. Voel met je vinger voorzichtig aan de bovenkant van het cakeje hoe gaar ze zijn, als ze nog te vloeibaar voelen van binnen, laat je ze nog even staan, maar pas dus op dat het niet te gaar wordt. Ze moeten heel uit de vormpjes komen straks, maar als je je lepeltje erin zit, moet de binnenkant eruit komen lopen. Kwijl…

Chocolade fondant cake, tekstfoto

Haal je vormpjes uit de oven, zet een bordje ondersteboven op de bovenkant en draai dit dan in z’n geheel om. Niet twijfelen, gewoon doen. Bij mij kwamen ze er ontzettend makkelijk uit. Eentje was helaas wel stuk gegaan in dit proces, dus die heb ik mezelf maar voor gezet. De smaak was er niet minder om!