Courgette-spaghetti met geplette kip

Courgette-spaghetti met geplette kip, broccoli en pesto

Spaghetti gemaakt van courgette is een beetje een rage op het moment. Mensen willen gezonder eten maar niet inleveren op smaak, daardoor worden volgens mij dit soort recepten bedacht. Mijn oog lag al een tijd op een apparaatje, soort mega-puntenslijper met mesjes, die slierten kan maken van courgette, maar ook van bijvoorbeeld komkommer of wortel. Ook leuk voor salades. Laatst stond ik toevallig voor de kookwinkel, ok niet heel toevallig, en toen heb ik ‘m gekocht, als cadeautje aan mezelf. Jeej! Mocht je ‘m niet hebben, kun je ook eerst dunne slierten maken met een kaasschaaf of dunschiller waarna je die dan weer in spaghetti slierten snijdt met een mes, wat bredere slierten zijn ook heel lekker.

Nog even over het recept zelf trouwens. Natuurlijk proef je wel dat je groenten zit te eten i.p.v. spaghetti, maar het is echt lekker en eet ook gewoon heel leuk. De geplette kip is een lekkere pittige tegenhanger voor de lichte spaghetti, heerlijk gekruid en lekker mals doordat ie geplet is. Echt dat scheelt enorm, meestal vind ik kipfilet te droog, maar door het pletten maak je ‘m mals en uiteraard dunner waardoor je ‘m niet zo lang hoeft te bakken.

De pesto heb ik gemaakt met amandelen, smaakt iets anders als dat je ‘m met pijnboompitten maakt, maar echt niet minder lekker en amandelen zijn een stuk goedkoper dan pijnboompitten. Ha!

Ingrediënten

 • 2 grote courgettes, in spaghettislierten gesneden
 • 2 kipfilets
 • 2 el olijfolie traditional (om te bakken)
 • 2 tl paprikapoeder
 • 2 tl (gedroogde) italiaanse kruiden
 • zout & peper
 • 1 stronk broccoli, in middelgrote stronkjes verdeeld, de steel gebruik ik niet
 • 2 bakjes of 1 plantje basilicum, gebruik ook de (bovenste) steeltjes, grof gehakt
 • 30 g parmezaanse kaas, in blokjes gesneden
 • 80 g amandelen
 • 1 teen knoflook, grof gehakt
 • 6 el olijfolie extra vierge

Ook nodig

 • Sliertenmaker of kaasschaaf plus snij-skills
 • Deegroller of iets anders om mee te meppen
 • Bakpapier
 • Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

Begin met de pesto. Doe de basilicum, amandelen, knoflook, Parmezaanse kaas, wat versgemalen peper en de olijfolie extra vierge in de keukenmachine en pulseer een paar keer tot je een nog redelijk grove pesto hebt. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe. Zet apart tot je ‘m straks weer nodig hebt.

Breng een ruime pan water aan de kook en kook hierin de broccolistronkjes met een snuf zout, ongeveer 3 à 4 minuten tot beetgaar. Giet af en spoel af met koud water, om het garingsproces te stoppen. Zo blijven ze lekker knapperig en behouden ze hun mooie groene kleur.

Leg de kipfilets naast elkaar op een vel bakpapier. Breng op smaak met ruim zout en peper en bestrooi met paprikapoeder en Italiaanse kruiden. Schenk hierover 1 el olijfolie en zorg dan dat alles goed verdeeld is over beide kanten van de filets. Dus even lekker heen en weer bewegen. Leg hier dan een tweede vel bakpapier overheen en mep de kipfilets voorzichtig met bijvoorbeeld een deegroller. Hiermee zorg je dat alle smaakmakers in de kip trekken en de kip een stukje dunner wordt.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kipfilets op hoog vuur gaar. Zo’n 3 à 4 minuten aan beide kanten. Als je kijkt naar de kip terwijl die op de eerste kant in de pan ligt, kun je de garing omhoog zien komen. Als dit over de helft is, draai je de kip om. Het kan zijn dat je kruiden een beetje donker worden, dat is niet heel erg, zolang ze niet verbranden. Als de kip gaar is, haal je deze uit de pan en leg de filets dan even te rusten, in een aluminiumfolietje zodat ze warm blijven.

Verhit nu een redelijk grote (koeken)pan en verwarm hierin op hoog vuur ongeveer 5 minuten de courgetteslierten, samen met de broccoli en de pesto. Schep om zodat de pesto goed verdeeld is. Als dit wat moeilijk gaat, kun je een beetje water toevoegen.

Snijd de kipfilet ondertussen in grove repen. Zo kun je meteen checken of ze gaar zijn.

Sliertenmaker Courgette-spaghetti met geplette kip, tekstfoto

Serveer de spaghetti in een diep bord met de repen kip erboven op. Maak eventueel af met wat geschaafde Parmezaanse kaas.