Courgetti, hoofdfoto aangepast

Courgetti met gerookte kip, oventomaatjes en avocadosaus

Courgetti? Is dat een nieuwe groente-soort? Nope, het is spaghetti gemaakt van courgette. Ik heb hier al eerder een recept van gepost, maar zag laatst iemand die het ook had gemaakt en die noemde het dus courgetti. Ik ga er helemaal in mee. Courgetti is zo gemaakt, gezond en serieus heerlijk! Denk niet dat het ‘t zelfde smaakt als echte spaghetti, maar het eet wel net zo leuk en je kunt de meeste pasta recepten heel goed namaken. Carbonara, bolognese, puttanesca, enz. en zo ook dit recept. Ubergezond met een avocadosaus. Avocado’s bevatten vetten ja, maar dan wel gezonde vetten die juist goed voor je zijn. Dit samen met gerookte kip, ook gezond en slank en de tomaten uit de oven, ook wel smaakbommetjes genoemd, jammie! Wie zegt dat gezond eten niet lekker kan zijn?

Ingrediënten

  • 2 courgettes, in slierten
  • 2 avocado's
  • 4 teentjes knoflook in de schil
  • snufje (1/4 tl) gemalen komijn
  • snufje (1/4 tl) kaneel
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • sap van 1/2 citroen
  • 4 tomaten
  • 1 (zo'n 170 g) gerookte kipfilet
  • handjevol geschaafde amandelen, geroosterd
  • 1 el olijfolie
  • zout & peper

Ook nodig

  • staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 °C. 

Haal het kroontje uit de tomaten en snijd de tomaten in parten. Leg ze in een bakblik en bestrooi rijkelijk met zout, peper en wat olijfolie. Leg de ongepelde teentjes knoflook naast de tomaten en zet het bakblik in de oven. Bak dit ongeveer een kwartier, tot de tomaten wat ingedroogd zijn en de knoflook zacht van binnen.

Snijd de avocado’s om de pit heen door de helft. Verwijderd de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Knijp de knoflook uit de schilletjes bij de avocado. De knoflook is door het poffen in de oven heerlijk zoet geworden. Voeg de komijn, kaneel, paprikapoeder en citroensap toe aan de kom, samen met wat zout en peper. Maal en meng de boel dan fijn met behulp van de staafmixer. Dit is je saus.

Verhit een pan en bak hierin de courgetteslierten. Ik heb dit zelf gedaan in een kleine wok en heb geen olie toe hoeven voegen. Het is een kwestie van verwarmen en flink omscheppen, zodat de courgette gaart en er een hoop vocht uit komt en verdampt. Breng op smaak met wat zout en peper. Snijd ondertussen de kip in plakken.

Nu komt de boel samen. Leg de courgetti op de borden en doe hierboven op een lekkere schep van de avoccadosaus. Leg hierop een aantal partjes tomaat en wat plakken van de gerookte kip. Bestrooi met de amandelen en dan is het tijd om ervan te genieten.

SAM_1355