Farro maaltijdsalade met gerookte makreel

Farro maaltijdsalade met gerookte makreel

Al een hele tijd had ik een zakje farro in m’n kast staan. Daar moest ik dus nodig iets mee doen. Maar wat? En wat is farro eigenlijk? Dat laatste heb ik even opgezocht. Farro is een graansoort uit Italië, die way back al door de Romeinen werd geteeld. In Umbrië en Toscane wordt het nog veel gebruikt en is het de basis voor een stevige regionale soep met groenten, bonen en spek. Je kunt farro ook gebruiken als bijvoorbeeld vervanger voor rijst, couscous of pasta. Vandaag heb ik er een salade van gemaakt, met gerookte makreel. De basis van dit recept heb ik wel een beetje gejat, maar ik heb er wel flink aan gesleuteld, waardoor het toch echt wel m’n eigen receptje is geworden. Deze salade is heerlijk lauwwarm te eten, als bijvoorbeeld avondeten, maar koud tijdens de lunch is ie ook niet te versmaden!

Ingrediënten

  • 300 g farro (te verkrijgen bij de AH of bijv. De Tuinen)
  • 3 gerookte makreelfilets, geplukt en goed gecheckt op graatjes
  • 300 g spinazie
  • 1 ui (of 2 sjalotjes), grof gesneden
  • 2 rode paprika's, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 100 g soja bonen (optioneel, ik had ze toevallig nog liggen, tuinbonen kan ook, of je laat ze helemaal weg)
  • 3 el appel cider azijn
  • 3 el olijfolie, extra vierge
  • 1 el olijfolie, om te bakken
  • zout & peper

Bereiding

Verhit de oven voor op 200 °C. Meng de paprika, ui en de courgette met de olijfolie (om te bakken) en wat zout en peper en gril de groenten ongeveer een uur in de oven. Schep dit tussentijds 1 of 2 keer even om.

Bereid de farro zoals aangegeven op de verpakking. Bij mij duurde dat 20 minuten. Giet het af en zet nog even op het vuur. Voeg in delen de spinazie toe, zodat deze een beetje slinkt.

Voeg dan de rest van de ingrediënten toe, dus de gegrilde groenten, makreel, soja bonen, azijn, olie en meng dit goed. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.

Farro maaltijdsalade met gerookte makreel

Mijn advies: maak lekker veel, dan heb je de volgende dag nog een lekkere voedzame lunch.