Focaccia

Focaccia met rozemarijn en zongedroogde tomaat

Zelf focaccia maken. Het lijkt spannend, maar dat is het he-le-maal niet. Het enige dat je moet doen is de ingrediënten mengen en 10 minuten kneden, dat wel, gewoon even volhouden. Dan de boel laten rusten (het deeg én je armen), beleggen met de tomaat en hup, de oven in!

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 1 zakje gist
  • 2 tl gedroogde rozemarijn (als je vers bij de hand hebt, helemaal prima natuurlijk)
  • 8 el olijfolie
  • 150 g zongedroogde tomaten, in grove stukken gesneden
  • 2 tl grof zeezout

Bereiding

Leg de bloem in een hoopje op een schoon en vlak werkblad. Voeg hier de gist, rozemarijn en 1 tl zout bij. Maak dan een kuil, waar je de natte bestandsdelen in kunt schenken. Voeg dan de olijfolie toe, samen met 300 ml handwarm water. Meng de natte met de droge ingrediënten, voorzichtig van binnen naar buiten, met behulp van 1 hand (zodat je 1 schone hand over houdt), tot alles vermengd is. Breng het dan tot 1 geheel, dat doe je met 2 handen, en kneed het deeg dan 10 minuten. Dat lijkt lang en dat is het ook, haha, maar je ziet echt resultaat. Op een gegeven moment heb je echt een glad en elastisch deeg en dat is ook wat je wilt.

Verdeel het deeg dan in 2 bollen en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw ze met je vingers tot een ronde vorm van ongeveer 2 cm dik. Dek af met een schone, ietwat vochtige theedoek en laat op een warme plek 45 minuten rijzen tot het deeg in omvang verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de theedoek. Verdeel de stukjes tomaat over het deeg en duw ze erin. Bestrooi met het zeezout. Bak de focaccia’s in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

Focaccia, tekst

Snijd het brood in dikke repen en besprenkel met je lekkerste olijfolie. Leuk om te maken voor bij een brunch, zoals ik heb gedaan, of gewoon als snack.