Galette met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Galette met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Ooit gehoord van een galette? Ik eerst ook niet. Tot ik het tijdens m’n dagelijkse portie 24kitchen gemaakt zag worden door Annabel Langbein. Dat is die vrouw die op de mooiste plek ter wereld woont, Nieuw-Zeeland, maar dan ook echt in een houten huis met mega (moes)tuin aan het water omringd door bergen. Ik ben dus jaloers. Maar goed, ze maakte een galette en omdat ik het nog niet kende, het er heerlijk uit zag én makkelijk te maken leek heb ik het ook geprobeerd. Score! Dat was dus ook zo. Makkelijk en vet lekker. Annabel gebruikt gekarameliseerde uien uit een potje, die ze vast en zeker al eerder zelf had gemaakt, maar maakt haar eigen cheat-bladerdeeg. Ik doe het precies anders om. Bladerdeeg uit de diepvries is echt prima en natuurlijk lekker makkelijk, dus dat heb ik gebruikt en de gekarameliseerde uien heb ik zelf gemaakt, ook omdat ik een trucje weet om het proces te versnellen. Namelijk door de toevoeging van bakingsoda (natriumbicarbonaat). Gooi een kleine theelepel in de pan met de uien en ineens worden ze heel zacht, blijkbaar wordt er iets van een stofje afgebroken waardoor dat gebeurt. Ik vind het heel makkelijk, want zo hoef je niet heel lang te wachten tot je uien eindelijk zacht zijn.

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 800 g uien, in halve ringen
  • 1 tl bakingsoda (te koop bij de natuurwinkel)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie of een klontje boter
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 3 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • vers gemalen peper
  • 200 g geitenkaas
  • 1 eo

Ook nodig

  • deegroller
  • bakplaat

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 °C. Haal het bladerdeeg uit de diepvries en leg de plakjes los van elkaar op het aanrecht om te ontdooien.

Verhit de olie of boter in een ruime koekenpan en bak hierin de uien. Voeg de balsamicoazijn toe, laat dit even inkoken en daarna de bruine suiker, 5 minuten op middelhoog vuur meebakken, zodat de suiker begint te karamelliseren. Normaal gesproken moet je de uien best lang bakken, maar als je nu de bakingsoda erbij doet, zul je zien dat de uien meteen zacht beginnen te worden. Voeg nu de tijm toe en de gemalen peper. Laat het nog 5 minuten doorbakken, zodat het meeste vocht is verdampt.

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkblad en rol dit uit met een deegroller tot je de gewenste grote hebt bereikt (dat ligt natuurlijk aan de grootte van je oven en bakplaat, ik heb een combi ding, dus ik heb het in twee keer gedaan) en het deeg een dikte heeft van ongeveer 2 mm. Het is de bedoeling dat het een ronde ‘taart’ wordt, maar het is niet erg als het deeg nu niet perfect rond is, dat noemen we robuust. Vet de bakplaat in met olijfolie of boter en leg hierop het uitgerolde deeg. Schep het uienmengsel in het midden, waarbij je ongeveer 3 à 4 centimeter rand overlaat en verkruimel de geitenkaas over het uienmengsel. Mocht je nog een takje tijm over hebben, kun je die erboven opleggen, dat geeft extra smaak, maar ziet er ook leuk uit. Dan vouw je de randen van het deeg ongeveer 3 centimeter naar binnen. Je pakt hierbij steeds kleine stukjes zodat je vouwranden krijgt, die kun je een beetje bij elkaar drukken, dan blijft het wat beter zitten. Zo heb je een rand gemaakt, waardoor het uienmengsel blijft zitten tijdens het bakken in de oven. Bestrijk de bladerdeegrand met een beetje van het opgeklopte eitje, dat zorgt ervoor dat het deeg knapperig, mooi bruin en glanzend wordt.

Doe dit dan in de oven op 180 °C, ongeveer 40 minuten. Check tussentijds wel even of het bladerdeeg niet verbrandt. Mocht dat zo zijn, kun je de temperatuur iets lager zetten. Na 40 minuten moet het deeg (ook aan de onderkant) gaar zijn, het uienmengsel nog iets ingedikt en de kaas gesmolten met een licht bruin kleurtje aan de bovenkant. Ik vind dit een heerlijke combinatie tussen hartig en zoet. Je kunt het eten als hoofdgerecht, zoals ik heb gedaan, dan is het wel lekker om er een groene lichte salade bij te serveren, maar het kan ook goed als voorgerecht of snack. Dan pas je gewoon de hoeveelheden aan.