Gamba's op zoete aardappel en spinazie, hoofd

Gamba’s op zoete aardappelpuree en spinazie, met een aziatisch tintje

Best wel een culinair gerechtje dit. Ik denk dat ik inspiratie heb gekregen van m’n ontmoeting met Donna Hay!! Yep, je leest het goed. Donna freakin’ Hay!! Ze was vandaag in de Bijenkorf voor de promotie van haar nieuwe kookboek “Nieuwe Klassiekers” en deed hiervoor een signeersessie. Ik had heel bleu m’n “Fast, Fresh and Simple” boek van huis meegenomen om te laten signeren. Bleek niet helemaal de bedoeling te zijn, had ik achteraf best kunnen weten natuurlijk, maar gelukkig zagen ze het door de vingers :) Superleuk! We hebben wat woorden gewisseld (voornamelijk over hoe je m’n naam spelt haha), maar niet veel, want ik was best wel starstruck eigenlijk. M’n lieve mede-foodie en cateraar Jeanet (Hearts Catering. Voor heerlijk eten, recht uit het hart! Wil je meer info, laat het me weten, dan breng ik je in contact.) was mee. Echt een leuke ervaring.

Maar goed, dit gerecht dus. Ik had zin in gamba’s. Zoete aardappelpuree leek me er lekker bij en geen bord is compleet zonder een beetje groen, dat werd spinazie. De boel moet op smaak natuurlijk en licht Aziatische smaken leken me er lekker bij.

Niet echt een samenhangend verhaal, maar in mijn hoofd klopte het. Het was errug lekker en eigenlijk heel simpel om te maken.

Ingrediënten

 • 300 g gamba's, rauw en gepeld uit de diepvries, ontdooid en droog gedept
 • 1 grote aardappel, geschild en in kwarten
 • 2 grote zoete aardappels, geschild en in kwarten
 • 300 g spinazie
 • 1 duim gember, fijn gesneden
 • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
 • 1 rode peper, fijn gesneden
 • 2 el wok olie
 • sap van 1 citroen
 • zout & peper
 • scheut van je lekkerste olijfolie
 • een paar druppels sesamolie

Doe de aardappelen in een pannetje met koud water, breng dit aan de kook, voeg een flinke snuf zout toe en laat zo’n 15 tot 20 minuten koken (afhankelijk van de grootte van je aardappelen) tot ze bijna uit elkaar vallen en klaar zijn om te stampen.

Giet ze af en stoom nog even droog. Stamp ze zo fijn mogelijk. Voeg dan een scheut van je lekkerste olijfolie toe, samen met het sap van een halve citroen, zout en peper. Zet opzij en houd warm.

Zet een pan voor de spinazie en een koekenpan voor de gamba’s op. Schenk in ieder pan een eetlepel wok olie en voeg dan in de gamba pan 2/3 van de knoflook, gember en peper toe en in de spinazie pan de rest. Bak dit op middelhoog vuur, ongeveer 3 minuten aan.

Voeg dan de gamba’s toe aan de gamba pan en de spinazie aan de spinazie pan (duh). Bak de gamba’s aan beide kanten gaar, in totaal zo’n 3 minuten, niet langer anders krijg je rubberen rakkers. Bak de spinazie in dezelfde tijd gaar in de andere pan. Schep goed om. Als de spinazie niet in één keer in de pan past, voeg je het stapsgewijs toe. Breng beide pannen op smaak met zout (peper zit er al in) en schep nog even goed om.

Als je een serveer-/uitsteekring hebt, leg die dan in het midden van het bord (of niet als je eigenwijs bent) en schep hierin een paar lepels van de puree, tot 2/3 van de ring. Strijk ‘m mooi glad. Leg dan voorzichtig de spinazie hierboven op. Schep dan een paar gamba’s bovenop de spinazie en een aantal er omheen met wat van de olie waar ze in gebakken zijn, lekker met de knoflook, gember en peper. Haal de ring dan weg. Besprenkel als laatste met wat citroensap en een paar druppels sesamolie.

Gamba's op zoete aardappel en spinazie, tekst Gamba's op zoete aardappel en spinazie, Donna

Kijk, Donna Hay!