Gebakken zalm met pesto-courgetti en oven tomaatjes

Gebakken zalm met pesto-courgetti en oven tomaatjes

Fris, gezond, simpel en supersmaakvol. Wat wil je nog meer? Ik kan heel kort zijn hierover. ‘t Is niet moeilijk, ‘t zijn geen nieuwe smaakcombinaties, maar ‘t is makkelijk te maken en superlekker. Waarom zou je ‘t niet doen?

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets
  • 2 courgettes, in slierten gesneden of m.b.v. een spirelli
  • blaadjes van 1 basilicumplantje (de dunne steeltjes mogen er ook bij)
  • 50 g parmezaanse kaas, grof gehakt
  • 60 g pijnboompitjes
  • 1 teen knoflook, grof gehakt
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 8 kleine tomaatjes, in kwarten gesneden
  • 1 el balsamico azijn
  • 2 el olijfolie om te bakken
  • zout & peper

Ook nodig

  • Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

Begin met de tomaatjes. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de tomaten in een ovenschaal met 1 el olijfolie, 1 el balsamicoazijn, zout en peper. Zorg dat je 1 laag tomaten hebt, dus niet op elkaar gestapeld. Bak ze zo’n 20 minuten af in de oven, terwijl je ze 1 keer tussentijds omhusselt.

Maal de basilicumblaadjes met de parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook en het citroensap fijn met behulp van je keukenmachine of staafmixer. Voeg hier wat versgemalen peper aan toe en 2 el olijfolie extra vierge. Proef even of er nog iets bij moet. Als de pesto nog te dik is, kun je ‘m wat aanlengen met koud water (of olie, net wat je wilt).

Meng de pesto door de courgettelinten (vandaar dat de pesto iets vloeibaar moet zijn).

Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie en bak hierin de zalmfilets op middelhoog vuur. Leg ze op een kant (als je filet met huid hebt, bak je ze eerst op die kant) en laat liggen. Je ziet zo langzaam de garing omhoog komen. Als deze net op de helft is, draai je de filets voorzichtig om en zet je het vuur uit. Laat dan nog 2 minuten in de pan liggen. Zo gaart de vis nog door, maar niet te ver. Dat is zo niet lekker.

Serveer… zoals je wilt. Mag bovenop elkaar, los van elkaar. Doe je ding :)

Gebakken zalm met pesto-courgetti en oventomaatjes, tekst