Gefrituurde avocado salade met bacon en tomaat

Gefrituurde avocado salade met bacon en tomaat

Salades, mwuah. Ik ben er niet zo heel erg van, behalve als ze echt goed gevuld zijn en maar een paar blaadjes daadwerkelijke sla bevatten. Dit recept is hier een goed voorbeeld van en naja, gefrituurde avocado, moet ik nog meer zeggen?

Ingrediënten

  • 1 avocado, rijp maar niet te zacht
  • 3 el bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el panko broodkruim
  • 2 el geraspte parmezaanse kaas + 2 el geschaafd
  • (frituur)olie
  • 75 g sla mix
  • 3 kleine tomaten, in partjes
  • 2 plakken uitgebakken bacon, verkruimeld
  • 2,5 el balsamicoazijn
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 3 el limoensap
  • 75 ml zure room (griekse) yoghurt
  • 1 tl tabasco
  • zout & peper

Bereiding

Maak alvast de honing-limoen dressing. Als je een potje hebt met een deksel is dat top, want dan meng je het straks door het potje te schudden. Doe de honing, azijn, knoflook, het limoensap en wat zout en peper in het potje, deksel er (goed) op en schudden maar! Als je geen potje hebt gebruik je gewoon een kom en een garde.

Dan begin je met de gefrituurde avocado. Snijd de avocado om de pit heen door de helft. Haal dan met een lepel voorzichtig het vruchtvlees in z’n geheel uit de schil en snijd plakken van het vruchtvlees, niet te dun, want ze moeten nog gepaneerd worden en dan gefrituurd, dus ze moeten wat kunnen hebben. Strooi er wat zout en peper over heen.

Pak nu 3 diepe borden. In één bord doe je de bloem, in een andere het geklopte ei en in de laatste de panko gemengd met de geraspte parmezaanse kaas. Leg de plakken avocado eerst in de bloem, even omhusselen, dan in het ei en daarna in het panko/kaas bordje. Zorg dat ze goed bedekt zijn aan alle kanten.

Verhit dan de olie op middelhoog vuur in een koekenpan, zorg dat er genoeg olie in zit om de bodem van de pan te bedenken. Het hoeft geen dikke laag olie te worden, we bakken de avocado’s straks aan beide kanten, dus ze hoeven niet onder te staan. Check even of de olie heet genoeg is, dat kun je doen door een beetje panko erin te gooien, als het begint te bruisen, is het goed. Leg dan voorzichtig je avocadoplakken in de olie en bak deze aan beide kanten tot de paneerlaag goudbruin is, ongeveer 2 minuten. Haal ze dan voorzichtig weer uit de pan en laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord.

Dan maken we nog een drizzle, ja ja. Doe de zure room of yoghurt in een kommetje en roer hier de tabasco doorheen. Klaar.

Gefrituurde avocado salade met bacon en tomaat, kaal met avocado Gefrituurde avocado salade met bacon en tomaat, ingezoomd

Als laatste stel je je salade samen. Ik zou dat meteen per persoon doen. Verdeel de sla over de borden of kommen, doe hetzelfde met de tomatenpartjes, de geschaafde parmezaanse kaas en de verkruimelde bacon. Leg hier dan de gefrituurde avocado boven op. Schenk op het laatste moment de dressing er overheen en daarna de drizzle in dunne straaltjes.

Hieronder nog even bewijs dat er echt sla in zit. Zie je ‘t?

Gefrituurde avocado salade met bacon en tomaat