Gemarineerde kipkluifjes met bloemkoolpuree, tzatziki en pappadums

Gemarineerde kipkluifjes met bloemkoolpuree, tzatziki en pappadums

Dit gerecht is ontstaan door dat ik zin had in gemarineerde kipkluifjes, een keer bloemkoolpuree wilde uit proberen en net op tv had gezien hoe Jamie Olivier z’n pappadums klaarmaakte zonder ze te frituren. Een samenloop van omstandigheden zullen we maar zeggen. Vaak kom je zo wel tot nieuwe recepten.

Ingrediënten

 • 250/300 g kippenkluifjes
 • 3 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • duimpje verse gember
 • 6 el ketjap manis
 • 3 el olijfolie
 • 2 tl honing
 • 1 limoen
 • 1 bloemkool
 • 1/2 komkommer
 • 1/4 bakje verse munt
 • 100 ml magere yoghurt
 • 2 ongrefituurde pappadums

Bereiding

Voor de marinade van de kipkluifjes snipper je 1 teentje knoflook, de rode peper en de gember (verwijder eerst het schilletje) fijn en doe dit bij elkaar in een ruime kom. Hierbij schenk je de ketjap manis, olijfolie en de honing. Dan nog het sap van een halve limoen erbij en roeren maar. Hierin doe je de kipkluifjes, even omroeren en laten staan tot je er klaar voor bent.

Zet dan een koekenpan op hoog vuur en doe de kippenkluifjes met marinade in de pan, je hebt dan dus geen extra olijfolie nodig. Bruin alle kanten een beetje aan en zet dan het vuur laag. Deksel op de pan en 25 minuten laten garen. Draai de kippetjes tussentijds even om.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in ruim water met zout ergens tussen de 7 en de 10 minuten, afhankelijk van de grootte van je roosjes. Prik af en toe in een steeltje om te voelen of ze zacht genoeg zijn om te stampen. Hak alvast 1 teentje knoflook en (het blad van de) peterselie fijn. Als de bloemkool gaar is, giet je deze af, laat ‘m heel even uitdampen en dan stamp je ‘m tot een puree. Zet de pan op een laag vuurtje en voeg de knoflook en peterselie aan de bloemkool toe, samen met een scheutje olijfolie. Laat dit even doorwarmen. Dan mag de pan van het vuur. Rasp de parmezaanse kaas boven de pan en breng de puree verder op smaak met zout en peper, dan is deze klaar.

Rasp voor de tzatziki de komkommer grof, ik heb de schil eraan gelaten, je weet wel… voedingsstoffen, maar het is net wat je zelf wilt. Doe de geraspte komkommer in een zeef en strooi er een beetje zout over, dit zorgt ervoor dat het vocht uit de komkommer komt. Even laten staan boven een bakje of glas. Hak ondertussen 1 teentje knoflook en de munt fijn en doe dit in een kom. Hierboven pers je het sap uit van de andere helft van de limoen. Schenk de yoghurt erbij. Knijp nu met je handen het vocht uit de komkommer en doe de komkommer bij de rest. Even roeren en op smaak brengen met wat zout. Niet te veel, want er zat al wat op de komkommer en je wilt dat het fris blijft als tegenhanger voor de rest.

Nu gaan we de pappadums maken. Zó makkelijk, van Jamie geleerd. Leg een pappadum (wel 1 per keer doen of bedenk een constructie waarbij er meer in kunnen, als ze maar niet op elkaar liggen) op een rooster in de magnetron, zet deze op de hoogste stand, ongeveer 1 minuut aanzetten en het is al klaar. Er komt dus geen (extra) olie bij kijken. Ik heb ze in vieren gebroken en op het bord gelegd, maar je mag het zelf weten natuurlijk. Je kunt de kip erop serveren bijvoorbeeld, maar dan wordt het snel zacht en dat vind ik dan toch weer jammer.

Gemarineerde kipkluifjes met bloemkoolpuree, tzatziki en pappadums, ingezoomd

Doe je bloemkoolpuree op het bord, de pappadummetjes ernaast op een stapeltje, een kwakje tzatziki ernaast en dan de kipkluifjes, met een beetje van de marinade erover heen. Smullen maar!