Geroosterde wortelsalade met knapperige fetapakketjes, hoofd

Geroosterde wortelsalade met knapperige fetapakketjes

Ok, deze salade kwam voort uit een recept uit een nieuw gekocht kookboek, Donna Hay’s Fast, Fresh and Simple. Het boek bestaat al een tijdje, maar ik heb ‘m een paar weken geleden pas aangeschaft. Er stond een salade in het boek waar ik inspiratie uit heb gehaald, maar eigenlijk is ie heel anders geworden. Oftewel, dit is mijn versie.

Ingrediënten

  • 3 winterwortelen, geschild, door de helft en ieder stuk in 8 partjes gesneden
  • 1/2 rettich, geschild en dan verder in dunne strookjes geschild, de kern heb ik niet gebruikt
  • 2 handjes rucola
  • 8 vellen (112 g) filodeeg, ontdooid (een half uur voor gebruik uit de vriezer halen)
  • 100 g feta kaas
  • 7 el honing
  • 80 g hazelnoten, de helft grof gehakt, de andere helft heel
  • 3 el olijfolie om te bakken
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 2 el witte wijnazijn
  • een paar druppels balsamico reductie
  • 5 takjes koriander, waarvan de blaadjes geplukt

Ook nodig

  • Braadslee of ovenschaal

Bereiding

Maak eerst de fetapakketjes. Filodeeg droogt heel snel uit, dus hou het vochtig tussen een natgemaakte theedoek of keukenpapier, dan kun je lekker je tijd nemen. Leg 1 velletje op je werkblad en snijd deze door tweeën. Leg de vellen op elkaar, maar leg de bovenste iets naar boven, zodat je een langer vel hebt. Leg een stukje feta in een hoekje onderin, druppel hierop een halve tl honing en een beetje van de gehakte hazelnoten. Vouw het hoekje dan om naar de zijkant en vouw ‘m dan nog een keer om naar de andere kant en ga zo door tot je vel op is. Het is de bedoeling dat je een driehoekje krijgt (denk aan samosa’s). Smeer je pakketjes in met wat olijfolie (voor bakken) en leg even opzij.

Verwarm de oven voor op 200 °C. 

Maak nu de dressing voor je wortelen. Doe 2 olijfolie in een kommetje, met 2 el honing en 1,5 tl gemalen komijn en meng dit goed. Leg je wortelen in een braadslee en schenk hierover de helft van de dressing. Meng dit door elkaar en dek de braadslee (met aluminiumfolie) af. Bak de wortelen op deze manier 15 minuten in de oven. Haal daarna de folie eraf, schep de wortelen even om en bak dan nog 15 minuten verder.

Rooster ondertussen de rest van de hazelnoten in een droge koekenpan, tot ze gaan geuren. Haal ze dan uit de pan. Doe in dezelfde pan 2 el olijfolie en bak hierin op laag tot middelhoog vuur de fetapakketjes aan beide kanten, zo’n 8 minuten, tot de kaas licht gesmolten is en het filodeeg goudbruin.

Maak ondertussen in aparte kommetjes de rettich en rucola aan met in totaal 2 el olijfolie, 2 el witte wijnazijn, 1 el honing en wat zout en peper.

Geroosterde wortelsalade met knapperige fetapakketjes, tekstfoto

Leg de rucola in een bolletje midden op het bord. Leg de rettich in rolletjes om de rucola heen en druppel hiernaast wat van de balsamico reductie. Stapel de worteltjes bovenop de rucola, druppel hierover het restant van de dressing.  Leg bovenop de worteltjes voorzichtig 2 of 3 fetapakketjes. Verdeel de hazelnoten over het bord en maak af met de koriander. Nou… alsof je in een restaurant zit!