Gevulde portobello’s met witlof en blauwe aderklaas en een crunchy topping

Gevulde portobello’s met witlof en blauwe aderklaas en een crunchy topping

Bij gebrek aan inspiratie voor het eten ben ik gewoon maar de supermarkt ingelopen om te kijken wat me aanstond. Eerst even naar de groenten afdeling waar twee mooie grote portobello champignons me aanstaarde. Ok… iets met portobello ‘s. Naja, die vragen erom gevuld te worden en dan gaan mijn gedachten meteen naar kaas. Blauwe ader kaas, ja! Maar… ook nog wel iets gezonds. Toen kwam ik uit op witlof, dat leek me wel een lekkere tegenhanger voor de kaas. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik zal je niet helemaal vervelen met mijn hersenkronkels. Ik wilde dus een lekkere vulling, met een bittertje, een zoutje en een zoetje (dadels) en dan nog een lekkere topping, dat werd broodkruim met parmezaan en allerlei lekkers. Het is ook een lekker relaxt gerecht om te maken. Als het ene in de oven staat, ga je rustig de andere dingen bereiden. Heel fijn om niet alles enorm in de gaten te moeten houden, maar gewoon rustig in de keuken te staan trutten.

Ingrediënten

  • 2 portobello ‘s, waarvan de steeltjes verwijderd en die in fijne blokjes gesneden
  • 1 witlofstronk, in blokjes
  • klein stukje blauwe ader kaas, in kleine blokjes
  • klein stukje Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 3 plakken serranoham, in stukjes gesneden
  • 6 gedroogde dadels in stukjes gesneden
  • rasp van 1 limoen
  • 3 el olijfolie
  • kruiden naar keuze (ik heb basilicum, tijm en peterselie gebruikt) fijngesneden
  • 2 el broodkruim (paneermeel of panko)
  • 2 tenen knoflook, fijngesnipperd

Ook nodig

  • keukenpapier
  • braadslee

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Besprenkel de portobello ‘s met 1 el olijfolie, smeer het een beetje uit en leg ze dan in een braadslee met de open kant naar boven. Bak ze ongeveer 8 minuten. Haal ze uit de oven en dep het vrijgekomen vocht eruit met wat keukenpapier.

Maak terwijl je portobello ‘s in de oven staan je vulling. Doe de witlof, blauwe ader kaas, dadels en de serranoham in een kommetje en meng dit goed door. Leg de vulling dan in de portobello ‘s en druk een beetje aan, maak er een lekkere kop op. Wat je overhoudt aan vulling leg je er gewoon naast in de braadslee. Bak dit 5 minuten in de oven.

Maak dan je topping. Bak in een droge koekenpan het broodkruim, de knoflook, kruiden, steeltjes van de portobello ‘s en de limoenrasp op middelhoog vuur, ongeveer 5 minuten tot het kruim goudbruin is. Hussel af en toe goed om zodat het gelijkmatig gaart (en niet aanbrandt). Zet het vuur uit en roer er dan 2 el olijfolie door. Laat iets afkoelen en roer dan de Parmezaanse kaas erdoor.

Leg de topping op de gevulde portobello ‘s en druk een beetje aan. Bak dit nog 5 minuten in de oven. Serveer direct met een blaadje basilicum erop als garnering. Dit is lekker als voor-, maar ook als hoofdgerecht met bijvoorbeeld een simpele tomatensalade.