Harira soep

Harira soep

Mijn beste vriendin kwam met het idee dat ik deze soep een keer moest maken. Ze is gek op alles wat met Marokko te maken heeft, zo ook het eten. Ik had geen inspiratie voor het avondeten, dus toen ik aan haar vroeg… “Wat zal ik vanavond eten?” werd het harira soep. Inmiddels heb ik het al een paar keer gemaakt, ik heb zelfs harira lepels, zie foto, van m’n vriendin gehad uiteraard. Je kunt het een beetje vergelijken met tomatensoep, maar dan met veel specerijen, linzen en kikkererwten.

Ingrediënten

  • 450 g lamsgehakt
  • 100 g linzen, uit blik
  • 100 g kikkererwten, uit blik
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 3 grote tomaten, in grove stukken
  • 1 citroen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1/2 bosje peterselie, fijngehakt
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
  • 1 roder peper, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 l bouillon (van 2 blokjes) naar keuze, ik gebruik kippenbouillon
  • 1 el bloem
  • zout & peper

Bereiding

Harira soep

Doe het gehakt in een kom en meng met lekker wat zout en peper, de kaneel, cayennepeper, gemberpoeder en komijn. Draai hiervan soepballetjes.

Verhit in een grote pan 2 el olijfolie en bak hierin de lamsballetjes even aan, ongeveer 3 minuten. Haal ze dan uit de pan.

Bak in het overgebleven bakvet op middelhoog vuur de ui tot ze wat zacht worden, ongeveer 5 minuten. Roer hier de bloem en tomatenpuree doorheen en bak 3 minuten mee. Voeg nu de rode peper,  linzen en kikkererwten toe, samen met de lamsballetjes en de bouillon. Roer dit even door en laat dan 5 minuten pruttelen.

Harira soep

Voeg dan de tomaat toe en laat dit nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Maak de soep af met het citroensap en serveer met de peterselie en koriander.