Hartige biscotti

Hartige biscotti

Als je een bekend recept voor het eerst gaat maken, maak je ‘m dan op de traditionele manier of maak je een alternatieve versie? Juist, alternatief. Raar eigenlijk, alsof het enger is om de traditionele manier te proberen. Dan moet het wel echt goed smaken. Bij een alternatieve versie kun je nog zeggen dat het zo hoort.

Hoe dan ook, deze hartige biscotti met zongedroogde tomaat, hüttenkäse en walnoten smaken heerlijk bij een kopje thee, als hapje bij een glas wijn of bij een kopje soep. Heel lang kon ik ze niet bewaren, daar werden ze een beetje taai van, maar dan zou je ze nog even in de oven kunnen doen of gewoon snel opeten.

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl baksoda
  • 5 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
  • 1,5 tl rozemarijn, fijngehakt
  • zout & peper
  • 0,5 tl gedroogde knoflook
  • 150 g hüttenkäse
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • 80 ml karnemelk
  • 100 g walnoten, grof gehakt

Bereiding

Verhit de oven voor op 180 °C.

Meng de bloem, bakpoeder, baksoda, zout, peper en knoflook in een ruime kom. Voeg de hüttenkäse toe en de boter (haal boter rechtstreeks uit de koelkast door een grove rasp, zodat het gemakkelijk vermengd) en meng dit goed, gewoon met een (pol)lepel. Voeg de walnoten, tomaten en rozemarijn toe en meng nogmaals.

Klop in een aparte kom de eieren met de karnemelk en voeg dit bij het droge mengsel. Roer dit goed door met de lepel, zorg dat alles goed vermengd is, niet kneden. Je krijgt een best grof mengsel.

Verdeel het mengsel in tweeën en maak van ieder deel een lange drol. Leg deze direct op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Denk er aan dat het deeg nog rijst, dus maak ze niet te dik. Druk de drollen iets plat. Bak ze 25 minuten.

Haal ze uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen. Leg op een snijplak en snijd met een gekarteld mes dunne plakjes. Leg deze met een snijkant naar boven terug op de bakplaat en bak nog 20 minuten op 150 °C. Keer ze halverwege om zodat beide kanten goudbruin en knapperig zijn. 

Hartige biscotti, tekstfoto

Laat afkoelen en bezwaar in een luchtdichte trommel. Of eet gewoon meteen op, ze zijn nog lekkerder als ze een beetje warm zijn.