Home made aioli

Home made aioli

  • Thursday 10 April 2014

Het leek me een goed idee, terug-vind-technisch, om nog een aparte post te maken van de aioli. Het recept hiervoor heb ik namelijk bij het recept voor de kip groente stoof gezet, omdat dat er lekker bij is, maar aioli is natuurlijk ook als snack heel fijn.

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 el citroensap
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • zout & peper

Bereiding

Gebruik een ruime kom en vouw er een vochtige theedoek onder, zodat ie niet wegloopt tijdens het kloppen, je hebt dan namelijk geen handen over. Doe de eidooier in de kom, samen met de mosterd. Klop dit even los met een garde. Dan doe je de zonnebloemolie in bijvoorbeeld een maatbeker, of in ieder geval iets wat makkelijk schenkt. Ga er even goed voor staan, want je bent wel even een tijdje aan het kloppen. Zorg dat je met de garde 1 kant opklopt, anders mislukt de emulsie en schenk dan heeeel langzaam de olie erbij, bijna druppelsgewijs. Ga door tot alle olie is opgenomen. Mocht je een lamme arm krijgen of je theedoek verschuift, kun je best wel even stoppen, dus geen stress. Als alle olie is opgenomen, schenk je het citroensap erbij. Dan proef je het even om te kijken of het nog zout en peper nodig heeft. Knijp als laatste met een knoflookpers het teentje knoflook boven de mayonaise uit, roer het even door en je hebt aioli gemaakt!

Aioli is heerlijk met (wit) stokbrood, maar ook lekker om een plakje komkommer of patatjes o.i.d. in te dippen. The sky is the limit.