Cheesecakejes

Individuele cheesecakejes met rood fruit en bastognebodem

Laatst hadden we een picknick georganiseerd voor het vrijgezellenfeest van m’n zus. Het werd een soort high-tea op een kleedje in ‘t Amsterdamse bos. Iedereen nam iets lekkers mee, zoet en hartig. Heerlijk! Ik had hiervoor onder andere deze jammie cheesecakejes gemaakt. Omdat we gingen picknicken leek het me handig om er individuele porties van te maken, dus op naar de Xenos waar ik leuke weckpotjes kocht. Ziet er nog ‘s heel gezellig uit ook.

Ingrediënten

  • 1 pak bastognekoeken (of kandijkoeken, is hetzelfde maar dan iets goedkoper)
  • 3 el boter
  • 2,5 pakje (à 200 g) roomkaas (zuivelspread)
  • 125 ml slagroom
  • 1 vanillepeul
  • 2 afgestreken el poedersuiker
  • 400 g rood fruit (diepvries)
  • sap van 1 citroen
  • 80 g (kristal)suiker

Bereiding

Breng in een pannetje het rood fruit met het citroensap en de kristalsuiker aan de kook en laat dit dan zo’n 10 tot 15 minuten zachtjes doorpruttelen, tot het fruit zacht en een beetje stukgekookt is. Laat het dan afkoelen. Dit proces kun je versnellen, als je net zo ongeduldig bent als ik, door het pannetje in een bak met ijswater te zetten en af en toe even door het fruit te roeren.

Ga dan los op je kandijkoeken. Breek ze eerst in grove stukken en doe ze dan in een afsluitbaar plastic zakje (van wel een beetje dik plastic), laat de lucht eruit, sluit ‘m af en mep er dan lustig op los met bijvoorbeeld een deegroller. Tot het meeste gruis is geworden. Een paar brokjes zijn niet erg, is zelfs wel lekker voor de bite. Smelt de boter en roer dit goed door de koek heen.

Klop de slagroom op in een kom. Roer de roomkaas in een andere kom even los, samen met de poedersuiker. Snijd de vanillepeul in de lengte door de midden en verwijder de zaadjes. Voeg deze bij de roomkaas en roer goed door. Spatel dan in 2 delen de slagroom er voorzichtig door heen. Doe dit niet te wild of te lang, zodat het zo luchtig mogelijk blijft.

Dan is het een kwestie van samenstellen. Doe een beetje van het koekmengsel op de bodem van de potjes, druk deze niet te erg aan, aangezien je het uit een potje gaat lepelen (het is weer een ander verhaal als je een taart ervan maakt). Schep hierop voorzichtig het roomkaasmengsel (ik heb dit met een spuitzak gedaan, maar op zich kan het ook met een lepel) en daarop het rood fruit met iets van ‘t sap. Het kan zijn dat je iets overhoudt nadat je de potjes hebt gevuld, dat ligt aan de grootte van je potjes. Als dat gebeurt kun je het overige bijvoorbeeld in 1 schaal doen, wel ook met deze laagjes.

Op de een of andere manier waren ze de volgende dag nog lekkerder, dus maak ze indien mogelijk een dag van te voren al klaar.

Cheesecakejes, tekst