Japanse burger, hoofd

Japanse zalmburgers met wasabisaus

Inspiratie krijgen door gezond te willen eten, beter toch? M’n nicht gaf me een aantal tips, namelijk veel vis eten, nori en zeewier. Ik zag meteen voor me wat ik voor avondeten wilde maken en het was lekkerrrr. Japanse burgers, met een saus van japanse mayo en wasabi, een zeewier salade en knapperige nori chips. M’n vriend vond het meer een tussendoortje, dan avondeten, ik vind het allebei kunnen. Volgens mij maakt het niet zoveel uit, als je ‘t maar een keer maakt, want het is echt de moeite waard.

Ingrediënten

  • 1 blik (418 g) wilde roze zalm
  • 1 ei
  • 1 pakje (Lu) crackers naturel, verkruimeld
  • sap van 1 limoen
  • 2 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
  • 1 rode peper, fijn gesneden
  • 3 tenen knoflook, geraspt
  • een duim gember, gepeld en geraspt
  • 2-3 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 2 tl (palm)suiker
  • 2 el wokolie
  • 4 el sesamzaad (ik heb witte en zwarte door elkaar gebruikt)
  • 6 mini pitabroodjes (of andere kleine broodjes naar keuze), afgebakken
  • 6 el japanse mayo
  • 3 tl wasabi pasta
  • 3 el melk
  • 1 pakje zeewier salade
  • 4 nori vellen
  • olijfolie
  • zeezout

Ook nodig

  • Ovenschaal of braadslee

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Begin met de nori chips. Snijd of scheur hiervoor de norivellen in grove stukken. Bestrijk met wat olie (ik heb een spuitbusje gebruikt) en besprenkel met wat zeezout. Leg ze op een rooster in 1 laag en bak ze in ongeveer 4 minuten af in de oven op 180 °C. Ik heb een hete luchtoven, dus heb er een rooster overheen moeten leggen, anders waaide m’n velletjes weg ;), maar in een normale oven heb je dat probleem denk ik niet.

Meng voor de burgers de zalm met het sap van de limoen, de bosui, gember, knoflook, rode peper, sojasaus, sesamolie, palmsuiker en de crackers en proef of het goed op smaak is. Nu kun je nog dingen toevoegen, bijvoorbeeld sojasaus, suiker of limoensap. Als het naar je zin is, voeg je het ei toe en roer dit er nog goed doorheen. Verdeel je mengsel in zessen.

Verhit de wokolie in een koekenpan op middelhoog vuur en schep hierin de zes porties (doe dit indien nodig, in delen, mijn koekenpan was in ieder geval niet groot genoeg voor 6 burgers in 1 keer). Je kunt als de hoopjes in de pan liggen, er burgers van vormen met behulp van 2 lepels. Bruin ze aan beide kanten, ongeveer 3 minuten per kant, en leg ze dan in een ovenschaal. Besprenkel met het sesamzaad en bak in 10 minuten af in de oven op 180 °C.

Maak ondertussen de saus. Klop hiervoor de wasabi los in de melk en voeg daarna de Japanse mayonaise toe. Roer goed door en bepaal dan of je er meer wasabi in wilt en of de dikte naar je zin is. Als je er meer wasabi in wilt, roer die dan eerst weer los met de melk in een apart kommetje, anders mengt het niet goed met de mayo.

Japanse burger, bij Japanse burger, tekst

Serveer de burgers tussen de broodjes, samen met de saus, de zeewier salade en de nori chips. Ik heb het in aparte kommetjes geserveerd, zo kan iedereen z’n eigen burger samenstellen. Wij hebben een beetje van alles op de burgers gedaan, dat was heerlijk!