Kazige saltimbocca met risotto en paddenstoelen

Kazige saltimbocca met risotto en paddenstoelen

Voor een doordeweekse maaltijd is dit gerecht best posh. Maar wat maakt het uit? Waarom zou je alleen in het weekend je best doen op je avondeten? Moeilijk is het niet en ook niet heel veel meer werk als een ‘normale’ maaltijd. Dus verwen jezelf ‘s op bijvoorbeeld een dinsdag. Why not?!

In de traditionele saltimbocca zit geen kaas, maar kaas is lekker dus ik stop het erin. Normaal gesproken taleggio, die raad ik echt aan, maar helaas hadden ze die niet bij mijn supermarkt dus heb ik voor een net zo smeuïg maar iets milder kaasje gekozen. De risotto past echt ontzettend goed bij de saltimbocca, niet dat de smaken nou enorm goed in balans zijn, misschien zelfs niet juist, maar alles is heerlijk zoutig, kazig en gewoon vol met smaak. Oh en wijn, wijn zit er ook in.

Ingrediënten

  • 4 kalfslapjes (of varken zoals ik heb gebruikt, maar kalfs is traditioneler), platter geslagen tussen folie met bijv. een deegroller
  • ca. 90 g taleggio, of iets vergelijkbaars (een romige, pittige smeltkaas), in repen
  • 8 plakken rauwe (parma) ham
  • 4 grote salieblaadjes
  • 1 el bloem
  • 250 ml droge witte wijn (waarvan je zo'n 200 ml voor de saltimbocca en 50 ml voor de risotto gebruikt)
  • 150 g risottorijst
  • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 1/2 liter bouillon (ik heb paddenstoelenbouillon gebruikt, maar kip of groente is ook prima)
  • halve zak (à 300 g) verse spinazie
  • 60 g parmezaanse kaas (fijn en vers geraspt)
  • 150 g gemengde (bos)paddenstoelen
  • paar takjes tijm, blaadjes eraf gerist
  • 4 el olijfolie
  • evt klontje boter
  • zout & peper

Ook nodig

  • ovenschaal (braadslee)
  • sateprikkers of hittebestendig touw

Leg de platgeslagen kalfs- of varkenslapjes op een werkblad en verdeel over ieder lapje 2 plakken ham. Leg dan een blaadje salie iets onder het midden en leg hierop ongeveer 2 lekkere plakken kaas. Rol de lapjes voorzichtig op (naar binnen) en maak vast met prikkers of het touw, zodat ze zo blijven zitten als je ze bakt. Breng dan op smaak met zout en peper en wentel ze lichtjes door de bloem. Door de bloem bindt de saus straks een beetje.

Verhit de oven voor op 170 °C.

Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin, op middelhoog tot hoog vuur, de pakketjes aan alle kanten lichtbruin. Zo’n 5 minuten. Blus dan af met zo’n 200 ml van de witte wijn (de rest van de wijn gaat straks in de risotto). Haal de vleesrolletjes uit de pan en leg ze alvast in de ovenschaal. Kook de ‘saus’ iets in. Zet het vuur daarvoor zo’n 3 minuten hoog en schraap eventuele kaasrestjes van de bodem van de pan, dit geeft zoveel smaak! Schenk dan de saus over de rolletjes bij de ovenschaal en zet dit in de oven. Bak dit zo’n 20 minuten op 170 °C.

Maak de bouillon en houd deze warm.

Terwijl je de saus van het vlees aan het inkoken bent, verhit je 1 el olijfolie in een braadpan en bak hierin op middelhoog vuur de ui, tot zacht, zo’n 7 minuten, voeg dan de knoflook en rijst toe en bak zo’n 2 minuten mee. Blus af met het restje witte wijn en laat de rijst dit opnemen. Roer steeds goed in de pan. Schenk dan ongeveer een soeplepel bouillon in de pan en blijf steeds roeren, tot het vocht bijna is verdampt en dan voeg je weer een beetje bouillon toe. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Proef na 15 minuten steeds een paar korreltjes om de gaarheid in de gaten te houden. Begin 15 minuten voor de risotto klaar is de paddenstoelen met tijm alvast te bakken in 1 el olijfolie in de koekenpan (gebruik lekker dezelfde pan als die je voor de vleespakketjes hebt gebruikt, even droogvegen met een keukenpapiertje, scheelt weer afwas), deze zijn dan bij serveren lekker gekarameliseerd. Voeg in de laatste 5 minuten de spinazie en de parmezaanse kaas toe aan de risotto en roer ook goed door. Breng de paddenstoelen op smaak met zout en peper en check of de risotto nog iets nodig heeft en hoe het met de gaarheid staat.

Als het goed is, is op deze manier alles tegelijkertijd klaar en kun je opdienen. Doe dat lekker zoals je zelf wilt, bij mij zag het er niet zo heel mooi uit, vooral omdat ik er lekker veel van de witte wijn saus bij wilde, maar de smaak was des te beter. Soms denk ik dat dat hand in hand gaat, hoe minder mooi het eruit ziet, hoe lekkerder het smaakt. Anyway, smakelijk eten!

Kazige saltimbocca met risotto en paddenstoelen, tekstfoto