Ketjap-kip met kokosrijst en broccoli
- Wednesday 21 September 2016
- Hoofdgerecht
Kip is op dit moment weer even m’n favoriete proteïne. En dan vooral het dijenvlees. Dat blijft altijd sappig en mals. Soms gebruik ik het voor stoofgerechten, dan hou ik graag het bot erin. Voor dit gerecht heb ik kippendijfilet gebruikt, oftewel alleen het vlees (dus zonder bot). Deze heb ik in repen gesneden en gemarineerd in onder andere ketjap. Hierdoor krijg je kip met lekker veel smaak en dat heb ik gecombineerd met geurende rijst (met kokos, citroengras en wat sesamolie) en heel simpel, gekookte broccoli. Dit is weer een enorm simpel gerechtje, met een hoop smaak. Wat mij betreft helemaal top dus.
- 2 personen
- Printen
Ingrediënten
- 300 g kippendijfilets, in repen gesneden
- 4 el ketjap manis
- 1 el sojasaus
- 1 el rijstazijn (of sap van een limoen)
- 1 rode peper, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 duimpje gember, fijngehakt
- 200 g (1 cup) rijst (basmati of pandan)
- 1 cup kokosmelk
- 1 stengel citroengras, gekneusd met de achterkant van een groot mes en dan maak ik er altijd een knoopje in
- 1 el sesamolie
- 1 broccoli, in roosjes
- 2 el (wok)olie
- 1 ui, in halve ringen
- 1 rode paprika, in dunne repen
- seroendeng
Bereiding
Begin met het marineren van de kip. Doe hiervoor de kipreepjes in een kom, samen met de ketjap, sojasaus, azijn of limoensap, rode peper, knoflook en gember. Hoe langer dit staat, hoe lekkerder ‘t wordt, maar als je weinig tijd hebt, is een half uurtje ook prima wat mij betreft.
Doe de rijst in een pannetje, met 1 cup kokosmelk en 1 cup water (vandaar dat ik even met cups werk, het gaat om dezelfde hoeveelheden. Je kunt ook gewoon een mok gebruiken) en leg de stengel citroengras in het midden, duw ‘m een beetje tussen de rijst. Breng dit aan de kook met een snufje zout en laat dan 10 minuten heel zachtjes doorpruttelen met deksel op de pan. Als het goed is, is de rijst dan gaar en het vocht opgenomen. Schenk de sesamolie erbij en roer goed door.
Kook de broccoli beetgaar in gezouten water. Zo’n 4 minuten, afhankelijk van de grootte van je roosjes.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en paprika, tot ze zacht zijn. Voeg dan de kip toe en bak deze in ongeveer 8 minuten gaar. Schep de kip hiervoor uit de marinade, niet al het vocht moet mee, anders gaat het meer stoven dan bakken. Zorg ervoor dat je de kip lang genoeg bakt (natuurlijk zodat deze gaar is, maar ook) zodat de marinade een beetje karameliseert en er een plakkerig laagje om de kip vormt.
Serveer een lekkere schep rijst (haal de citroengras eruit), met daarop wat broccoli en de plakkerige ketjapkip. Heerlijk met wat seroendeng erover.