Kip groenten stoof en stokbrood met aioli

Kip groenten stoof en stokbrood met aioli

Vanavond hebben we een heerlijk stoofpotje gegeten, met stokbrood en zelfgemaakte aioli. Ik heb het recept van ah.nl. Pot-au-feu heet het bij hun, ik noem het stoof. Zoals ik vaker doe, heb ik het recept naar eigen smaak aangepast. Ik hoop dat je na het lezen, zin hebt om het zelf te maken, want het is echt heel lekker.

Ingrediënten

  • 5 kipdrumsticks
  • zout & peper
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 kippenbouillontablet
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 wit stokbrood
  • 1 eidooier
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 el citroensap
  • 100 ml zonnebloemolie

Bereiding

Dep de kipdrumsticks even droog met keukenpapier, dat scheelt een hoop gespetter in de pan, helaas was ik dit zelf vergeten. Bestrooi de kip met ruim zout en peper. Verhit de olijfolie in een braadpan en braad hierin de kip aan alle kanten aan, dit duurt ongeveer 8 minuten. Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Als de kip aan alle kanten is aangebraden, haal je deze uit de pan. Bak de uien in dezelfde pan, ongeveer 3 minuten. Snijd de winterpeen en courgette in blokjes en de prei in halve ringen en voeg deze bij de ui, bak dit even mee, zo’n 2 minuten. Snijd 3 tenen knoflook fijn en bak deze op het laatst even mee. Knoflook laat ik altijd pas de laatste minuutjes meebakken, dat verbrandt namelijk snel en dan wordt het bitter, zonde. Dan verkruimel je het bouillonblokje boven de pan en voeg je ongeveer 400 ml water hieraan toe, samen met de laurierblaadjes. Laat dit aan de kook komen. Doe dan de deksel op de pan en laat dit 30 minuten doorpruttelen op laag vuur.

Nu kun je de aioli maken. Doe dit in een ruime kom en gebruik een vochtige theedoek voor onder de kom, zodat ie niet wegloopt tijdens het kloppen, je hebt dan namelijk geen handen over. Doe de eidooier in de kom, samen met de mosterd. Klop dit even los met een garde. Dan doe je de zonnebloemolie in bijvoorbeeld een maatbeker, of in ieder geval iets wat makkelijk schenkt. Ga er even goed voor staan, want je bent wel even een tijdje aan het kloppen. Zorg dat je met de garde 1 kant opklopt, anders mislukt de emulsie en schenk dan heeeel langzaam de olie erbij, bijna druppelsgewijs. Ga door tot alle olie is opgenomen. Mocht je een lamme arm krijgen of je theedoek verschuift, kun je best wel even stoppen, dus geen stress. Als alle olie is opgenomen, schenk je het citroensap erbij. Dan proef je het even om te kijken of het nog zout en peper nodig heeft. Knijp als laatste het teentje knoflook boven de mayonaise uit, roer het even door en je hebt aioli gemaakt!

Serveer de stoof in een kom of diep bord met daarbij het stokbrood en de aioli. Het vocht van de stoof is ook heerlijk om je brood in te dopen trouwens. Smullen!