Kipstoof met bacon en aardappel
- Thursday 6 October 2016
- Hoofdgerecht
Ok, misschien denk je: jemig, het zoveelste stoofpotje met kip en groenten. Ja sorry, ik hou er gewoon van. Als ik thuis ben en de tijd heb, dan vind ik het heerlijk om ‘s middags al te beginnen met koken en dan verder alleen af en toe ‘s in het pannetje te hoeven roeren. Het is vaak super makkelijk en tegen de tijd dat je wilt eten, maak je de boel even af en happen maar. Geen zorgen om timing, dat alles precies op hetzelfde moment klaar moet zijn en eigenlijk ben je al vergeten dat je hebt gekookt, dus is het net of iemand ‘t voor je heeft gemaakt (of ga ik nu te ver?). Anyway, ik hou er van, dus ja, hierbij het zoveelste stoofpotje ;)
- 4 personen
- Printen
Ingrediënten
- 4 kippendijen (met bot)
- 120 g gerookte spekreepjes
- 1 ui, in halve ringen
- 3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 1 grote winterpeen, in plakken
- 1 courgette, in dikke plakken
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- klein blikje tomatenpuree
- scheut witte wijn
- 1 kippenbouillonblokje
- 300 g vastkokende aardappelen (ik heb voorgekookte gebruikt, lekker makkelijk)
- optioneel: beetje dille, fijngehakt (of andere kruiden die je lekker vindt of hebt liggen)
Bereiding
Bak in een braadpan op middelhoog vuur de spekjes, zo’n 5 minuten. Voeg dan de ui, bleekselderij, wortel en courgette toe en bak nog zo’n 10 minuten mee, tot ze wat zachter zijn. Bak dan de tomatenpuree en knoflook ongeveer 3 minuten mee en blus de boel af met de wijn. Gooi het bouillonblokje in de pan en schenk er water bij, tot alles bijna onderstaat. Duw dan de kippendijen er een beetje tussen, zodat ze ook onder staan. Breng alles aan de kook en laat dan op een heel zacht vuurtje minstens 1,5 uur (maar liever nog wat langer) doorpruttelen.
Haal dan de kippendijen uit de pan, laat ze wat afkoelen en pluk de kip dan met je handen tot kleine stukjes (als een soort pulled chicken). Het botje moet er vanzelfsprekend tussenuit. Voeg het kippenvlees weer toe aan je stoofgerecht, samen met de aardappels. Kook dit nog 20 minuten mee.

Serveer eventueel met wat kruiden en een scheut lekkere olijfolie. Ook lekker is wat brood erbij om in het vocht te dopen, maar dat is niet nodig omdat je al aardappels in het gerecht hebt verwerkt. Net wat je wilt natuurlijk.