Kipstoof met witte wijn en mosterd
- Monday 16 April 2018
- Hoofdgerecht
Iedere dag kijk ik wel naar sites met recepten (via bloglovin.com trouwens, superhandige site). Ik vind dat superleuk en doe hiermee heel veel inspiratie op. Meestal eigenlijk alleen al door de foto van het gerecht. Ik zag nu een een foto van een kip stoof gerecht met een dunne room saus en bedacht hier zelf allerlei smaken bij, waaronder witte wijn en mosterd. Best traditioneel natuurlijk. Dus op naar de supermarkt en verder alle groenten die ik nog had liggen in dit stoofgerecht verwerkt. Heerlijk met dragon erbij (ik kon alleen gedroogde vinden, wat eigenlijk prima is in een stoofgerecht), dat past heel goed bij kip. Wij vonden ‘m heerlijk. Ik heb het recept nu genoteerd voor 4 personen, maar als ik eerlijk ben, hebben wij met z’n drieën (ik, vent en klein kind) de hele pan leeg gegeten. Dus kijk even wat voor eter je bent ;) Veelvraat of bescheiden.
- 4 personen
- Printen
Ingrediënten
- 2 el olie om te bakken
- 4 kippendijen (met bot en eventueel met vel)
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden)
- 2 winterpenen (of een aantal kleine wortels), in grove stukken gesneden
- 4 sjalotten, alleen gepeld en de kontjes eraf, dus heel laten
- 1 aubergine, in grove stukken
- 2 laurierbladen
- 1/2 el gedroogde dragon
- 0,25 l (of een flink glas) droge witte wijn
- 300 g krieltjes
- 150 g sperziebonen, in 3 delen gesneden (zonder kontjes)
- flinke el grove mosterd
- 250 ml kookroom
- zout & peper
Ook nodig
- grote braadpan
Bereiding
Verhit de olie in een grote braadpan en bak hierin op middelhoog tot hoog vuur de kippendijen bruin (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Voeg hier de bleekselderij, de wortel, de sjalotjes en de aubergine aan toe en bak even mee. Kruid licht met zout & peper (afkruiden doe je op het laatst, als ‘afkruiden’ een woord is). Voeg de laurierbladen toe en de dragon.
Blus de boel af met de wijn en voeg water toe, tot alles onder water staat (dat is afhankelijk van de breedte van je pan). Breng aan de kook en laat dan heel zacht doorpruttelen. Sowieso een uur, maar mag ook langer. Net hoeveel tijd je hebt, hoe langer hoe lekkerder.
Voeg de laatste 10 minuten de krieltjes toe en de sperziebonen. De laatste 5 minuten ook de mosterd en de kookroom. Proef dan nog even of ‘t gerecht wat zout & peper nodig heeft.
Ook lekker met brood om het vocht op te soppen.