Pastilla, hoofd

Knapperige Marokkaanse kip pastilla

Wat is pastilla? Anyone? Ik wist het eerst ook niet. M’n bff heeft heeft het een keer voor me gemaakt, zij noemde het bastilla. Het is een Marokkaans gerecht, wat vaak voor feesten wordt gemaakt. Een filodeeg pakketje of taart met diverse vullingen erin. Ik vond dit recept op de site van Jamie Oliver (onderdeel Save With Jamie) en durfde het wel een keer aan. Hij maakt het van restjes gegaarde lam, ik heb voor kip gekozen. Puur omdat ik geen restjes vlees had liggen en kip makkelijk voor te garen leek.

Dit gerecht kost wel wat tijd, dus ik zou het zelf lekker in het weekend of op een andere vrije dag maken. Moeilijk is het niet, maar je bent er gewoon eventjes mee bezig. Het recept heb ik verder ook wat naar eigen smaak aangepast, dus dit is mijn versie.

Grappig trouwens, als je het serveert lijken ‘t net een soort amandelstaafjes of iets anders zoetigs. Op zich is het ook wel een soort zoet gerecht, maar dan in combinatie met hartig. Echt heel lekker!

Ingrediënten

  • 80 g couscous
  • 360 g kippendijenvlees (zonder bot)
  • 1,5 l kippenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 4 kruidnagels
  • 4 takken verse tijm
  • 2 tl gedroogde selderij (optioneel)
  • 250 g kastanje champignons, in dunne plakjes
  • 3 grote uien, waarvan 2 gesnipperd en 1 gepeld en door midden gesneden
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 60 g dadels, in stukjes gesneden
  • scheutje olijfolie
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 120 g fetakaas
  • zout & peper
  • 336 g (anderhalf pakje uit de supermarkt) (diepvries) filodeeg, ontdooid
  • 3 flinke el amandelschaafsel (1 el voor in het mengsel en 2 el als topping)
  • 1 el poedersuiker
  • 1 tl kaneel
  • 3 el magere yoghurt
  • 1 tot 2 tl harissa

Ook nodig

  • Bakplaat

Bereiding

Begin met het voorgaren van de kip. Doe de bouillon in een pan, samen met de door de helft gesneden ui, het laurierblad, de kruidnagel, tijm en selderij in de pan en voeg hier direct de kip aan toe. Breng dit aan de kook en zet dan op je allerlaagste vuurtje, om 10 minuten heel rustig door te pruttelen. Haal de kip dan uit het vocht en laat even afkoelen. Je kunt de bouillon trouwens heel goed invriezen, deze heeft nu een heerlijke extra diepe smaak gekregen en kun je dus zo weer gebruiken.

Als de kip iets is afgekoeld haal je deze met twee vorken uit elkaar. Maak er een soort snippers van. Als in pulled pork, maar dan pulled chicken.

Doe de couscous in een kom en overgiet met kokend water, tot er een randje water boven staat (ongeveer een vingerkootje). Laat dit staan, zodat de couscous al het water op kan nemen.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de champignons, ui, dadels, knoflook, kurkuma en komijn op een middelhoog vuur, ongeveer 15 minuten, tot zacht en geurig. Roer regelmatig. Voeg dan de kip toe aan de pan, roer door en bak dit 5 minuten mee. Haal de pan dan van het vuur.

Maak de couscous luchtig door het voorzichtig los te maken met een vork en voeg dit toe aan het mengsel, samen met 1 el amandelschaafsel. Brokkel de feta hier ook boven en meng alles goed door. Breng goed op smaak met zout & peper.

Verwarm de oven voor op 180°C en zet een ingevette bakplaat klaar.

Leg het filodeeg na openen van de verpakking direct tussen een natte theedoek of vochtig keukenpapier. Omdat er geen vet in het deeg zit, droogt het erg snel uit namelijk. Leg 2 velletjes boven elkaar en bestrijk deze met olijfolie. Leg zo’n 2 volle el van het mengsel aan een rand van het deeg, waarbij je de zijkanten een beetje leeg houdt. Rol het deeg om het mengsel en vouw dan de zijkanten van het deeg naar binnen. Rol dan verder, zodat je een dikke sigaar overhoudt. Leg dit pakketje op de bakplaat en herhaal deze acties met de rest van het deeg en de vulling.

Bestrijk de bovenkant van de pakketjes met wat extra olie en besprenkel dan met het overgebleven amandelschaafsel. Meng het poedersuiker met de kaneel en strooi deze dan met behulp van een zeefje over de pakketjes. Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar en knapperig in de oven.

Meng ondertussen de yoghurt met de harissa en serveer deze saus naast de pastilla.

Pastilla, tekstfoto