Koftes met currysaus

Koftes met currysaus

Jamie’s 15 minute meals vind ik leuk! Vooral om naar te kijken. Maar nu heb ik ook een gerecht gemaakt hiervan. Bij de meeste van zijn gerechten heb je mega veel ingredienten nodig en dat is bij deze op zich niet anders, maar gelukkig had ik veel al liggen, dus ik vond het meevallen. Ik heb trouwens wel een hoop andere ingrediënten gebruikt, omdat niet alles bij m’n supermarkt te koop was en ik ben gewoonweg te lui om dan nog naar een andere winkel te gaan. Dit is dus mijn versie.

Ingrediënten

  • 1 kop sushirijst
  • 5 kardemompeulen
  • 300 g peultjes
  • 300 g rundergehakt
  • 200 g kidneybonen (of linzen zoals Jamie doet)
  • 2 volle tl garam masala of als je dat niet hebt: gemalen korianderzaad, gemalen komijn, kaneel, karwijzaad, chilipoeder, gemberpoeder
  • zout & peper
  • 4 tomaten
  • half flesje kookroom (of zoals Jamie doet een half blikje kokosmelk)
  • 1 rode peper + 1/2 voor garnering
  • bosje koriander
  • 3 of 4 lente uitjes
  • duimpje gemberwortel
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl honing
  • 2 tl currypasta
  • magere yoghurt
  • ongefrituurde papadums of cassave kroepoek

Ook nodig

  • blender

Bereiding

Begin met de koftes. Doe het gehakt, de kidneybonen of linzen en de garam masala in een kom met lekker wat zout en peper. Kneed de boel even door en vorm er kleine balletjes van. De grootte moet iets tussen een soepballetje en een grote gehaktbal zijn. Knijp er dan iets in om de vorm van je hand erin te krijgen, dat is de typische kofte vorm.

Dan kun je alvast de rijst opzetten. 1 kop rijst met 1,5 kop koud water en een snufje zout in een pan. Kneus de kardemompeulen door er met de onderkant van een pannetje op te meppen en doe die dan bij de rijst. Doe de deksel op de pan en laat dit aan de kook komen. Dan laat je het met de deksel op de pan op een laag vuurtje 15 minuten doorpruttelen. Daarna nog 10 minuten laten staan, ook met de deksel op de pan. Zo heb je mooi de tijd voor de rest van het gerecht.

Verwarm twee eetlepels olijfolie in een flinke hapjespan (de saus moet er straks ook nog bij) en bak hierin de koftes, gewoon even aan alle kanten aanbakken. Maak ondertussen de saus.

Doe de tomaten in de blender, je kunt ze er gewoon in z’n geheel in doen, verwijder alleen wel even het kroontje met een scherp mesje. Dan de kookroom of kokosmelk erbij met een klein scheutje water, de rode peper (groen steeltje verwijderen, voor de rest in z’n geheel erbij). De koriandersteeltjes kunnen er ook bij, de blaadjes bewaar je voor garnering later. Dan ook de lente uitjes, de gember, kurkuma, honing en de curry pasta. Dan laat je de blender lekker z’n werk doen. Maak de saus mooi glad. Mijn saus had geen zout nodig, dan kan afhangen van de currypasta die je gebruikt, dus proef het gewoon eventjes. Schenk dan de saus bij de koftes en laat dit even doorpruttelen.

Koftes, tekstfoto

Breng een pannetje met water aan de kook met een snufje zout en kook hier in de peultjes heel kort gaar zodat ze nog lekker knapperig blijven. Mocht de rest van je eten nog niet klaar zijn, zou ik ze zelfs even afblussen met koud water om te voorkomen dat ze doorkoken, daar worden ze namelijk slap van en ze verliezen kleur.

Doe de ongefrituurde papadums afzonderlijk op een rek in de magnetron. Ongeveer 40 seconden op de hoogste stand. Hierdoor krijg je hetzelfde effect als dat je ze zou frituren, maar dan zonder de olie. Als je deze niet kunt vinden is cassave kroepoek ook een goed alternatief.

Schep de rijst op een diep bord, de peultjes ernaast, doe de koftes met de saus een beetje over de rijst en garneer met kleine schepjes yoghurt, de koriander blaadjes en wat dun gesneden ringetjes rode peper. Serveer hier de papadums bij, eventueel verkruimeld over het bord. Of je doet gewoon lekker waar je zelf zin in hebt!