Lasagne met 3 kazen, gehakt en groenten
- Wednesday 31 August 2016
- Hoofdgerecht
Kaas! In deze lasagne heb ik 3 verschillende kazen weten te stoppen. Ik had er nog veel meer kwijt gekund, maar ‘t kan ook te gek natuurlijk. Ik heb gekozen voor ricotta, in plaats van de gebruikelijke bechamelsaus, verder blokjes taleggio (die is zo lekker gesmolten) en dan als topping een beetje parmezaan.
Naast de kaas vind je nog meer heerlijke ingrediënten hoor. Gehakt, champignons, spinazie, sherry, passata, tijm… hmmm. Nog een eetlepeltje liefde erbij en genieten maar.
Ikzelf heb de lasagne ‘s middags voorbereid om ‘s avonds af te bakken. Supermakkelijk, als je de tijd hebt natuurlijk ;)
- 4 personen
- Printen
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 400 g witte champignons, in plakjes
- 200 g (bos)paddenstoelenmix, evt. in plakjes of gescheurd (dat doe ik altijd bij oesterzwammen)
- 300 g rundergehakt
- klein bosje tijm, takjes eraf gerist
- 2 flinke tenen knoflook, fijngesnipperd
- 300 g spinazie
- scheut sherry (of rode wijn)
- 500 g passata di pomodoro
- 250 g verse lasagne bladen
- 250 g ricotta
- 125 g crème fraîche
- rasp en sap van 1 citroen
- 100 g taleggio, in blokjes
- 50 g parmezaanse kaas, fijngeraspt
- optioneel: paar blaadjes basilicum, voor serveren
- zout & peper
Bereiding
Verwarm je oven voor op 200 °C.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui, tot glazig. Voeg dan de champignons en paddenstoelen toe en bak deze zo’n 10 minuten mee, tot ze een beetje kleur krijgen. Schuif alles naar de buitenkant van de pan zodat er ruimte ontstaat voor het gehakt. Rul het gehakt op dat stukje pan en roer alles dan door elkaar. Voeg de tijm en knoflook toe, gevolgd door de spinazie (in delen). Hussel alles even om. Zet het vuur hoog en blus de boel af met de sherry of wijn. Voeg dan de passata toe en laat dit nog zo’n 10 minuten doorpruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
Meng in een kom de ricotta met de crème fraîche, het rasp en sap van de citroen en wat zout en peper.
Stel dan je lasagne samen in een ruime ovenschaal of bakblik. Begin met een laagje tomatensaus. Verdeel hierover een aantal van de lasagne bladen, smeer daarover wat van het ricotta mengsel en strooi daar dan wat blokjes taleggio overheen. Dan weer een laagje tomatensaus, de bladen, ricotta, taleggio. Eindig met de tomatensaus en strooi daarover de parmezaanse kaas.
Bak dit zo’n 15 minuten in de oven af op 200 °C, tot alles heet is en op de bovenkant een mooi korstje gevormd is.
Serveer een mooi stuk van de lasagne met een takje basilicum erop (optioneel natuurlijk).