Lasagne met spinazie ricotta en pesto

Lasagne met ricotta, spinazie en pesto

Verse pesto vind ik één van de lekkerste dingen ever. Basilicum is m’n favoriete kruid, ik snuif altijd aan m’n plantjes, ja dat is best een rare onthulling, en naja, de rest van de ingrediënten zijn ook niet bepaald smerig. Goeie olijfolie is wel een must vind ik. Eigenlijk heb ik dit recept een beetje om de pesto heen gebouwd. Ik had nog lasagne velletjes over, een bakje ricotta en alle ingrediënten voor de pesto heb ik ook meestal wel in huis, dus maar een paar dingen erbij hoeven kopen, dus dat was top. Ik heb namelijk een hekel aan boodschappen doen. De bereiding van lasagne is echt wel heel leuk (als je van koken houdt) en rustgevend. Je maakt eerst alle onderdelen klaar en dan bouw je op je gemakje je torentje.

Ingrediënten

  • 6 lasagne vellen, ongekookt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 600 g spinazie
  • 250 g ricotta
  • 1 bosje basilicum
  • zakje pijnboompitten (ik heb ook een deel amandelen gebruikt)
  • stuk parmezaanse kaas
  • 4 el olijfolie voor bakken
  • 50 ml olijfolie extra vierge
  • rasp van 1 citroen
  • zout & peper

Ook nodig

  • Braadslee of ovenschaal
  • Keukenmachine of staafmixer

Kook de lasagne vellen ongeveer 6 minuten in ruim (gezouten) water. Probeer met een tangetje of vork de bladen uit elkaar te houden, ze hebben de neiging om aan elkaar te plakken namelijk. Leg ze daarna naast elkaar uit, tot je klaar bent met de rest.

Verhit 2 el olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui op middelhoog vuur, ongeveer 7 minuten, tot goudbruin. Voeg hierbij de knoflook en in delen de spinazie. Schep goed om tot het slinkt en voeg dan een volgende portie toe. Als het bijna is geslonken, zet dan het vuur uit. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de oven voor op 200 °C.

Smeer je ovenschaal of braadslee in met 2 el olijfolie en leg hierop 2 lasagnevellen naast elkaar. Smeer hier voorzichtig 1/3 van de ricotta op. Sprenkel hierover een beetje citroenrasp. Verdeel dan 1/3 van je spinaziemengsel erover. Leg hierop weer 2 vellen lasagne en herhaal dit proces nog 2 keer. Rasp over de top flink wat Parmezaanse kaas en bak je lasagne 12 minuten af in de oven. Tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Maak terwijl je lasagne in de oven staat de pesto. Pesto! Snijd de rest van de Parmezaanse kaas in grove stukken en doe deze in de keukenmachine (of kom als je een staafmixer gebruikt, maak alles dan wel iets fijner). Doe hierbij de pijnboompitten, basilicum, olijfolie extra vierge en wat zout en peper en laat de machine z’n werk doen. Lekker fijnmalen die handel. Proef even of het naar je zin is en voeg eventueel nog iets extra’s toe van één van de ingrediënten.

Lasagne met spinazie ricotta en pesto, tekstfoto Lasagne met spinazie ricotta en pesto, pesto

Serveer een stukje van de lasagne met een flinke blob pesto erop en maak het af met een blaadje basilicum. Smakelijk eten!