Zalmdumplings met aziatische bospaddenstoelensoep

Mega zalmdumplings met heldere aziatische bospaddenstoelensoep

Terug van vakantie :) of eigenlijk :( Anyway, ik moest nodig weer ‘s een recept bedenken om hier te plaatsen en nadat ik bij thuiskomt uiteraard direct 24Kitchen aan had gezet, kreeg ik inspiratie. Jamie Oliver was in New York -een herhaling- en ontmoette daar mensen van allerlei verschillende culturen, waardoor het eten ook heel divers was. Uiteraard ging hij de gerechten later zelf maken, met een eigen twist. En ik heb dáár dan weer een eigen twist aangegeven. Hij maakte een soort grote dumpling (gevuld deeg, gemaakt van heet water en bloem) en bakte die dan in de pan. Hij vulde het met krab, terwijl het originele recept met varkensgehakt was. Die van mij zijn gevuld met zalm en allerlei smaakmakers zoals bosui, limoen, knoflook, gember en OMG dit is LEKKER! Superleuk ook om je eigen deeg te maken, wat misschien wat ingewikkeld of tijdrovend klinkt, maar echt makkelijk is. Geloof mij nou, ik doe ook maar wat. Voel gewoon een beetje of het lekker te kneden is en anders doe je er nog iets bij van 1 van de 2 ingrediënten. Zo simpel is het.

De heldere bouillon die ik erbij had gemaakt kwam weer voort uit een ander hersenspinsel. Toen we terugreden naar Nederland vanaf de vakantie, zag (en rook) ik de kool in de Hollandse weilanden, waardoor Savooiekool ineens in m’n hoofd naar boven kwam. Het leek me heerlijk om een heldere bouillon te maken met savooiekool, die ziet er altijd zo mooi uit vind ik, en van die gemengde bospaddenstoelen en ergens in die dagdroom had ik bedacht dat daar dumplings in zouden komen. Als je nu naar het recept kijkt zal het je misschien opvallen dat de dumplings niet in de soep zitten en waar is dan in godsnaam die savooiekool? Tja… niet alle dromen komen uit. De dumplings werden grote gebakken dumplings door m’n Jamie-Oliver-inspiratie en savooiekool was niet te krijgen in de supermarkt waar ik was dus die heb ik vervangen door paksoi. Heel anders, maar dan had ik toch nog dat mooie groene blad in m’n soep. Eigenlijk vind ik het wel leuk dat het soms (lees: vaak) zo loopt, want daardoor krijg je weer een heel ander gerecht en ook deze pakte heel goed uit!

Echt, ik zou willen dat ik je een hapje kon laten proeven van m’n dumplings, want jam! En ik heb nog over. Naja, ik eet ze anders zelf wel op ;)

Ingrediënten

 • 100 g bloem
 • 100 ml kokend water
 • 1 blik (213 g) rode wilde zalm, waarvan het vel en de grote graten verwijderd
 • rasp en sap van 1 limoen
 • 1 el sojasaus
 • 2 tl sambal oelek
 • 1 flinke duim gember, fijngeraspt
 • 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngeraspt
 • 3 el paneermeel
 • 1 ei
 • 1 l bospaddenstoelenbouillon van 2 blokjes
 • 150 g bospaddenstoelen (mix), in stukken gescheurd
 • 1/2 bos paksoi, de stengels in plakjes gesneden, het groene blad in grove stukken
 • 1/2 bosje bieslook, in vieren gesneden
 • zout & peper
 • 2 el (olijf)olie om in te bakken

Bereiding

Kook het water, plus wat extra voor het geval je iets meer nodig hebt, voor je dumplingdeeg. Doe de bloem in een kom met een snuf zout en schenk hierbij het water, niet alles in 1 keer zodat je even kunt voelen hoeveel je nodig hebt. Roer in het begin vooral niet met je handen qua kokend water, maar met een lepel oid. Zo kun je het al wat mengen en kijken of de verhoudingen kloppen. Als het iets is afgekoeld kun je het met de hand kneden. Doe dit zo’n 5 tot 10 minuten, zodat de gluten beginnen te werken en je een mooi elastisch deeg krijgt. Plakt het deeg te erg aan je handen, voeg dan een beetje bloem toe, maar overdrijf hier niet mee. Zet dan even opzij.

Meng voor de vulling de zalm, rasp en sap van de limoen, sojasaus, sambal, de helft van de gember en knoflook (de andere helft gaat straks in de soep), 1/3 van de bosui, het paneermeel en wat zout en peper. Proef even of de vulling op smaak is. Als het naar je zin is, voeg dan het ei aan het mengsel toe en roer nog even goed door.

Pak je deeg erbij en verdeel dit in 3 gelijke stukken. Maak van ieder stuk een bal, druk deze een beetje plat tussen je handen en rol het dan uit op een met bloem bestoven werkblad, tot ongeveer 3 millimeter dikte. Verdeel de vulling ook in 3 delen en leg een deel op iedere deegplak, in het midden. Pak dan steeds een puntje van de buitenkant van het deeg en vouw naar binnen (gebruik een beetje water om het te laten plakken), waarbij de puntjes overlappen. Pas op dat het deeg niet breekt. Maak je dumpling nu iets platter tussen je handen, zodat de vorm van een hamburger ontstaat (je kunt ze in de pan ook nog iets plat drukken straks, maak nu gewoon een beginnetje, dan zijn ze nog goed vast te houden). Leg je dumplings even opzij, zodat je met de soep kunt beginnen.

Breng voor de soep de bouillon in een ruime pan aan de kook en voeg dan de stengels van de paksoi en de paddenstoelen toe. Laat dit zo’n 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg daarna het blad van de paksoi en de bosui toe, samen met de knoflook en gember. Laat dit nog 2 minuten doorkoken en haal de pan dan van het vuur.

Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de dumplings, ongeveer 8 minuten, waarbij je ze regelmatig omdraait. Doordat je de dumplings plat hebt gemaakt, garen ze snel en krijg je een mooie goudbruine korst op het deeg.

Aziatische bospaddenstoelensoep Zalmdumplings, groot

Serveer de soep in een mooie kom en strooi hierover de bieslook. Leg de dumplings op een bordje ernaast met twee takjes bieslook erop ter garnering. Smakelijk eten!

Mega zalmdumpling