Soto ajam

Mijn versie van soto ajam

Ik noem dit “mijn versie van soto ajam” omdat ik geen idee heb of het een goed recept is, durf het dus niet officieel soto ajam te noemen. Het is denk ik een snelle simpele versie ervan. Wij vonden ‘m erg lekker, dus ik ga ‘m zeker nog ‘s maken!

Ingrediënten

  • 150 g gekookte rijst (pandan)
  • 2 kipfilets
  • 1 el wokolie
  • 1 duim gember, geraspt
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 1 stengel citroengras, gekneusd met de achterkant van een mes (en leg er dan een knoop in)
  • 1 tl kurkuma
  • 2 (kippen)bouillonblokjes
  • 1/2 chinese kool, bladen grof gesneden, stronk fijn gesneden
  • klein bosje selderij, grof gesneden
  • 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
  • 2 handjes taugé
  • gebakken uitjes
  • 3 eieren, gekookt (ergens tussen zacht en hard vind ik 't lekkerst)
  • sambal naar keuze
  • 2 limoentjes, in parten

Bereiding

Verhit de wokolie in een grote (soep)pan en fruit hierin de knoflook, gember en kurkuma, samen met het citroengras, ongeveer 4 minuten of tot het lekker gaat geuren.

Schenk er dan 1 liter kokend water bij en voeg de bouillonblokjes toe. Voeg hier de kipfilets aan toe en laat de soep dan op een heel zacht vuur staan, zodat de kip langzaam gaar wordt, dit duurt zo’n 25 minuten. Haal de kip uit de pan en laat deze iets afkoelen. Laat de soep overigens gewoon op staan.

Trek met behulp van 2 vorken plukjes van de kip en voeg dit weer toe aan de soep, samen met de kool. Laat dit dan 10 minuten zachtjes door pruttelen, zodat de kool zacht is geworden. Voeg op het laatst de selderij toe aan de soep.

Schenk de soep in kommen en serveer de rijst, bosuitjes, gebakken uitjes, taugé, eieren, sambal en de limoenpartjes er apart bij zodat iedereen zelf kan samenstellen.

Soto ajam, tekst 1Soto ajam, tekst 2
Gezellig en smakelijk!