Mosterkip, hoofd

Mosterdkip

Koken met mosterd zouden we allemaal vaker moeten doen. Deze stoof met kip, mosterd en tijm zit barstensvol met smaak en moet je echt een keer proberen. Het is een stoof dus je moet er een beetje de tijd voor hebben, maar het is heel makkelijk te maken en dus vet lekker! De foto’s zijn niet echt aantrekkelijk moet ik eerlijk zeggen, dat is wel vaker zo bij stoofgerechten, dus naja, jammer dan.

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten (met bot en vel)
  • 1⁄3 cup dijon mosterd
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • flink wat takken (verse) tijm, blaadjes eraf gerist
  • 150 ml droge witte wijn
  • 2 flinke el grove (zaanse) mosterd
  • 2-3 el kookroom light
  • zout & peper
  • vastkokende aardappelen 800 g
  • 200 g sugar snaps (uiteindes eraf)
  • 100 g diepvries tuinerwten

Bereiding

Meng voor de marinade de dijonmosterd met het paprikapoeder en flink wat zout en peper in een ruime kom. Doe hier de kip bij en masseer de marinade goed in de kip. Zet even opzij.

Verwarm een braadpan op middelhoog vuur en bak hierin de bacon, zo’n 5 minuten, tot deze net begint te kleuren. Haal de bacon dan uit de pan (in een kommetje met wat keukenpapier) en bak de ui met de tijm in het overgebleven bakvet, ook zo’n 5 minuten, tot ze zacht zijn geworden. Haal ook de ui uit de pan en voeg bij de bacon.

Voeg als het nodig is wat olijfolie toe aan de pan, laat even warm worden en leg dan de helft van de kip in de pan. Laat bruin worden aan 1 kant, keer dan om en bruin ook de andere kant. Haal uit de pan en herhaal met de rest van de kip. Haal dit ook uit de pan en zet dan het vuur hoog. Schenk de wijn in de hete lege pan, laat de alcohol verdampen en schraap ondertussen met een houten lepel alle lekkere bakstukjes van de bodem, dit is goud.

Zet het vuur laag en leg de kip, ui en bacon terug in de pan, schep even om en laat dan afgedekt 45 minuten sudderen. Schep de boel tussentijds een paar keer om.

Kook ondertussen de aardappelen in 20 minuten gaar in ruim gezouten water en kook de sugar snaps samen met de erwtjes in 4 minuten beetgaar.

Als de kip gaar is haal je deze uit de pan. Doe dan de grove mosterd met de room in de pan en roer goed door tot je een lekkere romige mosterdsaus hebt en voeg dan de kip weer toe met eventueel wat verse blaadjes tijm.

Mosterdkip, tekst

Serveer de kip met de aardappels, boontjes en de saus van de stoof en geniet! De foto’s die ik heb gemaakt zijn van de dag erna, ik had nog wat over en heb de kip eerst geplukt voor ik de boel opwarmde. Dat eet ook wat makkelijker.