Paella, hoofd

Paella met chorizo en kippenpootjes

Heb je zin in een gerecht vol met smaak en wat je een lekker gevoel geeft, dat noemen ze nou comfort food ;), maak dan ‘s deze paella. Sjemig, ik kan er zo weer trek in krijgen, terwijl ik nu toch echt vol zit. Dat is misschien het enige nadeel, je blijft ervan eten!

De chorizo geeft het hele gerecht die heerlijke kruidige, bijna rokerige smaak en de kippenpootjes zijn heerlijk mals. De rijst die ik hiervoor gebruik is risotto (arborio) rijst. Het grappige daarvan is dat ik bij dit gerecht in 1 keer de bouillon toevoeg en dat werkt ook gewoon, terwijl ik bij het maken van een risotto beetje bij beetje toevoeg. Anyway, door deze rijst krijgt het hele recept iets romigs en dat is nooit een verkeerd ding. Om het toch nog fris te houden voeg je tomaatjes toe en serveer je de boel met een partje citroen, ik vind dat altijd erg lekker erbij.

Je kunt natuurlijk ook nog mosseltjes of gamba’s toevoegen. Net wat je lekker vindt.

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst
  • 250 g chorizo, de worst in blokjes gesneden
  • 550 g gemarineerde kippenpootjes
  • 400 g tomaten, in stukken gesneden
  • 1 pot geroosterde paprika, uitgelekt en in grove stukken gesneden (of je roostert zelf een stuk of 3 paprika's)
  • 1 of 2 rode peper(s) (net hoeveel hitte je wenst) fijngesneden
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 l kippenbouillon, van 2 blokjes
  • 1 plukje saffraan
  • 1 bosje platte peterselie, fijngesneden
  • 1 citroen

Verhit een flinke (braad)pan en bak hierin op middelhoog vuur, zonder toevoeging van vet, de chorizoblokjes, tot ze knapperig van buiten zijn en het meeste vet eruit is gelopen. Dit duurt zo’n 5 minuten. Haal de chorizo dan uit de pan en bak in het overgebleven vet de kippenpoten, ongeveer 10 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal ook deze uit de pan.

Bak in het overgebleven vet (voeg indien nodig een eetlepel olijfolie toe) de ui en rode peper tot ze zacht zijn geworden, ongeveer 8 minuten. Voeg dan de rijst en de knoflook toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg nu de kip weer aan de pan toe, samen met de saffraan en schenk de bouillon erbij. Breng dit aan de kook en laat het dan 25 minuten zachtjes doorpruttelen, roer de boel af en toe goed door.

Voeg de laatste 8 minuten de chorizo, tomaat en geroosterde paprika toe en roer dit goed om.

Paella, tekst

Serveer met de peterselie erover gestrooid en een partje citroen ernaast.