Pangasius, aziatische stijl met sushirijst

Pangasius, aziatische stijl met sushirijst

Dit gerecht is eigenlijk ontstaan, zoals zoveel gerechten, doordat ik nog ‘t een en ander had liggen, geen zin had om boodschappen te doen en toch iets lekkers wilde eten. Ik heb vaak visfilet in de vriezer liggen, dat ontdooit best snel en is gewoon handig om in huis te hebben voor dit soort momenten.

Ingrediënten

  • 1 kopje sushirijst
  • paar druppels sesamolie
  • scheutje rijstazijn
  • 2 a 3 pangasius filets, ontdooid
  • 2 tenen knoflook
  • duimpje gember
  • 1 rode peper
  • 2 el neutrale olie, bv zonnebloem- of rijstolie
  • 300 g knapperige groenten naar keuze, bv peultjes

Bereiding

Doe 1 kopje rijst in een pannetje met 1,5 kopje water en een snufje zout. Niet te veel zout gebruiken, want je schenkt geen water (en dus zout) weg, alles wordt door de rijst opgenomen. Breng dit aan de kook en laat het dan 15 minuten met de deksel op de pan doorpruttelen op heel laag vuur. Doe daarna het vuur uit en laat het dan nog 10 minuten doorstomen.

Terwijl je rijst kookt, kun je aan de vis beginnen. Snijd de knoflook, gember en de rode peper heel fijn en meng dit in een kom met de olie. Snijd de vis in grove stukken en doe deze bij de olie, schep dit goed om zodat alles goed is vermengd. Het is lekker om dit van te voren te maken zodat het kan marineren, maar als je geen tijd of geduld hebt zoals ik, kun je het ook meteen gebruiken. Verhit een koekenpan of wok en bak hierin je vis gaar. Niet te lang, ongeveer 5 minuten, dan blijft de vis mooi sappig.

Maak ondertussen je groenten. Ik heb gekozen voor peultjes, omdat ik die nog had liggen. Deze heb ik heel kort (2 minuten) gekookt in gezouten water.

Als je rijst klaar is, schep je dit even om met een scheutje rijstazijn en een paar druppeltjes sesamolie, overdrijf daar niet mee, het kan snel overheersen.

Serveer de vis boven op de rijst, dan loopt het kookvocht daar een beetje doorheen, jam! en dan de groenten ernaast.

Smakelijk eten!