Panzanella, hoofd

Panzanella (Italiaanse brood tomaat salade)

Deze is lekker! Sjemig, ik word nog een salade-meisje. Super simpele smaken bij elkaar, die enorm goed bij elkaar passen, dat is het geval bij deze Italiaanse brood tomaat salade. Italianen gebruikte vroeger, en nu nog, veel (oud) brood in hun recepten. Dit was vaak om kosten te besparen. Zo heb je bijvoorbeeld een pasta met broodkruim topping, dit was vervanger voor de dure Parmezaanse kaas. Nu is het een klassieker geworden. Dit zijn de dingen die ik geweldig vind aan de Italiaanse keuken. Ze maken van weinig en simpele ingrediënten de lekkerste dingen. Als je weinig hebt word je vanzelf creatief. Dat merk ik al als ik geen zin heb om boodschappen te doen, dan komt er een gerecht op tafel gemaakt van koelkast / bergkast ingrediënten en dat zorgt vaak voor de leukste combinaties.

Ingrediënten

  • 1/2 (oud) stokbrood
  • olijfolie, voor bakken (als je zo'n verstuiver hebt, is dat hier wel heel handig)
  • 5 tomaten, kroontje verwijderd en in stukken gesneden
  • 2/3 komkommer, in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 kleine rode ui, in flinterdunne halve ringen gesneden
  • 1/2 bosje basilicum
  • 2 el rode wijn azijn
  • 4 el olijfolie extra vierge (de lekkerste die je hebt)
  • zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 °C. 

Scheur het brood in grove (hapbare) stukken en leg ze op een rooster of bakblik, bestuif met een beetje olijfolie. Bak het brood flink knapperig en goudbruin, zo’n 12 minuten, waarbij je de stukjes halverwege even omdraait.

Meng ondertussen de ui, tomaat, komkommer en knoflook in een kom met de azijn, olie, zout en peper.

Voeg vlak voor het serveren het brood toe, hussel even om (het is best lekker als sommige stukjes het vocht opnemen en andere stukjes juist weer heel knapperig zijn) en scheur er dan wat blaadjes basilicum overheen. Schenk er eventueel nog wat lekkere olijfolie overheen.

Panzanella, tekst

Dat was het al. Makkelijk toch? En lekker dat het is!