Pasta con salsiccia e stracchino

Pasta con salsiccia e stracchino

Dit recept was een tip van delicatesse winkel Casa del Gusto. Zij stonden met hun producten op de Taste of Amsterdam en we waren sowieso direct verknocht aan hun heerlijke biertjes. Allemaal zijn ze lekker! Deze komen van een micro brouwerij in Italië. Ook heb ik truffelolie bij ze gekocht die ik inmiddels al een paar keer heb gebruikt. We hebben een week later een bezoek gebracht aan de winkel om een paar van die lekkere biertjes te scoren en daarbij kon ik het natuurlijk niet laten om even verder te kijken. Wat een super winkel! Ze hebben groenten liggen, maar ook allerlei producten met truffel, een aantal soorten olijfolie, versgemaakte worsten en een hele vitrine vol met gedroogde worsten en de lekkerste kazen.

Wij hadden een pakje worsten met venkel gepakt voor het avondeten en waren aan het bedenken welke kaas we mee zouden nemen om gewoon zo op te smikkelen, toen de meneer achter de toonbank vertelde over een pasta gerecht met worst (salsiccia) en stracchino, dat is een hele jonge, bijna vloeibare koemelk kaas. De naam komt van het woord “stracca” wat “moe” betekent en dat heeft weer te maken met een legende over een koe die moe is en dat de kaas daardoor een bepaald vetgehalte en smaak heeft. Deze kaas zat in een kom en is op zich al ontzettend lekker.

Hij vertelde hoe we het moesten maken, wat enorm makkelijk is en wij hadden ons avondeten compleet! Hoe simpel kan lekker eten zijn. Worst, pasta en deze heerlijke kaas. Als extra nog een beetje versgeraspte parmezaans erover en een paar druppels truffelolie. Als je een keer in de buurt van de Kerkstraat bent, ga dan zeker langs bij deze mensen. De winkel heet dus Casa del Gusto en zit op de Kerkstraat nummer 121 in Amsterdam.

Is het nog nodig om het recept op te schrijven eigenlijk? Voor de zekerheid toch maar.

Ingrediënten

  • 4 verse worsten met venkel, in 4 stukjes gesneden
  • 250-300 g pasta (de pasta die officieel bij dit gerecht hoort is pasta tipo caserecce, deze hebben wij ook gebruikt)
  • 150-200 g stracchino
  • paar druppels truffelolie
  • klein beetje versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente (beetgaar).

Bak ondertussen de stukjes worst in een hapjespan, zonder toevoeging van vet of andere dingen (zout en peper is ook niet nodig, omdat de worsten al gekruid zijn), ongeveer 7 tot 8 minuten op hoog vuur.

Giet de pasta af, maar hou een kopje van het kookvocht achter. Voeg de pasta bij de pan met de worst, roer even om en voeg dan de stracchino eraan toe en eventueel wat van het achtergehouden kookvocht als het te droog aanvoelt. Roer dit niet langer dan 40 seconden door en klaar is je pasta!

Pasta con salsiccia e stracchino, met bier

Serveer met een beetje Parmezaanse kaas erover en op het laatst een paar druppels truffelolie. Italiaans (wit)biertje erbij en smullen maar!