Pastasalade met gegrilde groenten, feta en spekjes, hoofd

Pasta salade met gegrilde groenten, spekjes en feta

Jam jam jam… Dit is echt weer zo’n simpele, maar oh zo lekkere salade. Heel relaxed om te maken. Je snijdt je groenten en gooit ze in de grillpan, terwijl je de volgende lading snijdt. Ondertussen hoef je alleen nog maar de pasta te koken. Je kunt met dit recept trouwens heel goed je restjes pasta gebruiken, is dat ook weer opgeruimd. Verder is het alleen een kwestie van alles bij elkaar in een grote kom te gooien en verder op smaak te brengen. De smaken van de gegrilde groenten, met het zoute van de spekjes en feta en dan nog het knapperige van de noten is echt heel lekker! Ik weet het, ik praat zo over ieder recept wat hierop staat, maar ik vind het ook echt! Anders zou het hier niet staan. Vertrouw me dus maar gewoon ;)

Ingrediënten

  • 250 g champignons, in plakken
  • 2 rode uien, in plakken
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 rode puntpaprika, in repen
  • 3 tenen knoflook, ongepeld
  • 400 g pasta (naar keuze, ik had een mengeling van strikjes en maceroni)
  • 100 g (magere) gerookte spekblokjes
  • 150 g feta
  • 125 g rucola
  • versgemalen peper
  • 1/2 el balsamico reductie (ingekookte balsamico azijn)
  • 2 tot 3 el olijfolie extra vierge
  • 110 g walnoten

Bereiding

Laat een grillpan goed heet worden en voeg dan stap voor stap de groenten toe. Leg er niet te veel in, je moet eigenlijk zorgen dat alleen de bodem is bedekt zodat je ook echt aan het grillen bent. Zorg ervoor dat de groenten zacht/gaar zijn en aan alle kanten mooie grillstrepen hebben, dat komt de smaak alleen maar ten goede. Als je een lading klaar hebt, verplaats je die alvast naar een grote kom. Voeg de ongepelde tenen knoflook ook toe aan de pan, laat ze eerst op de bodem wat hitte krijgen, maar laat ze niet verbranden, daar wordt de knoflook bitter van. Dus als je kleur gaat zien op het velletje, leg ze dan bovenop de groenten. Als alle groenten klaar zijn, haal je de knoflook uit de pan en dan uit het velletje en snijd je deze fijn. Voeg toe aan de kom.

Zet ondertussen een grote pan met water op het vuur en kook hierin de pasta met wat zout zoals aangegeven op de verpakking. Hou die wel al dente, zodat ie een lekkere bite heeft. Laat uitlekken en voeg ook toe aan de kom.

Bak in een andere pan de spekjes uit en voeg ook deze aan de kom toe, zonder het vet.

Rooster in een droge pan de walnoten, tot je ze gaat ruiken. Dan voeg je ze (op het laatst) toe aan de kom.

Verbrokkel de feta boven de kom en voeg de rucola, olijfolie, azijn en versgemalen peper toe. Door de spekjes en feta heb je wat mij betreft geen extra toevoeging van zout meer nodig, maar proef vooral even.

Pastasalade met gegrilde groenten, feta en spekjes, tekst

Ook heerlijk als lunch de volgende dag! Ik maak daarom altijd wat extra.