Platbrood met doperwt-munt vulling

Platbrood met doperwt-munt vulling

Als ik de kans krijg staat de tv bijna altijd op een kook kanaal en dus ook vaak op 24kitchen. Sinds een tijd heeft Andy McDonald het programma “Eten in de Tuin”. Hij staat dan à la Jamie Oliver allerlei lekkers te bereiden op de barbecue. Nou heb ik samen met m’n vriend laatst een gas barbecue gekocht en daar maken we best vaak gebruik van. Vroeger was ik niet zo van de gas barbecue, ‘want dat kan je geen barbecue noemen’, maar ik ben om. Het is zo handig, je zet ‘m aan en binnen 3 minuten is ie heet, zo gebruik je ‘m veel vaker. Anyway, afgelopen vrijdag wilden we lekker barbecueën. Vlees vind ik heerlijk, maar ik vind het dan ook wel een uitdaging om iets te maken wat je niet vaak ziet op de barbecue. Zo kwam ik uit bij de recepten van Andy. Ik had hem een deeg zien maken met een vulling van doperwten en munt. Dat werd een lekker knapperig gevuld platbrood. Jammie! De vulling is heerlijk fris met een beetje pit en het brood is dus knapperig. Ik heb het recept wat aangepast op m’n eigen smaak, dus hieronder mijn versie van het recept.

Ingrediënten

  • 300 g bloem + extra voor bestuiven
  • 170 ml water
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 g doperwten (diepvries)
  • 10 takjes munt, blaadjes eraf geplukt en fijngesneden
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl chiliflakes
  • 1 tl suiker
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • rasp van 1 en sap van 1/2 citroen
  • zout & peper

Ook nodig

  • Bbq
  • Deegroller
  • Staafmixer

Bereiding

Doe de bloem, bakpoeder, een snuf zout, een snuf suiker en het water in een kom en kneed dit tot een glad en elastisch deeg. Laat dan 15 minuten afgedekt rusten.

Doe de doperwten in een zeef en spoel af met heet water (gewoon uit de kraan), om ze te ontdooien. Laat uitlekken en dep droog met een schone theedoek. Doe dit in een kom en voeg hierbij de munt, knoflook, gemberpoeder, chiliflakes, een snufje suiker, de citroenrasp, het citroensap en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Meng goed door en pureer ongeveer de helft met een staafmixer. Roer nog even door, zodat je een puree met stukjes hebt.

Pak het deeg er weer bij en verdeel dit in vieren. Bestrooi een werkblad met wat bloem en rol elk deel van het deeg uit tot een dunne plak. Verdeel de vulling over de helft van het deeg en vouw dan de andere helft van het deeg erover heen. Druk met je handen voorzichtig de lucht uit het brood en druk het aan de randen goed dicht. Rol dan met je deegroller nog even zachtjes over het brood, om het iets vlakker te maken. Hiermee haal je eventuele luchtbellen ook nog weg.

Platbrood met doperwt-munt vulling, tekstfoto

Smeer het brood in met een beetje olijfolie en bak het op de barbecue om en om in zo’n 4-5 minuten goudbruin en gaar. Onze barbecue stond op middelhoog vuur. Bijkomend voordeel van de gas barbecue.