Poke bowl, hoofd

Poké bowl met zalm en garnalen

De poké bowl. Het is een populair gerecht momenteel en ik snap wel waarom. Het zijn alle ingrediënten van sushi, maar dan veel makkelijker, gewoon in een kommetje. Je kunt er door doen wat je wilt, dus varieer vooral. Misschien vind je tonijn lekkerder, of rivierkreeftjes, of misschien kip (lekker met een krokant korstje), of vegetarisch. Het zijn maar ideeën.

Ingrediënten

  • 250 g rauwe zalm, sushikwaliteit, in blokjes van ca. 0,5 cm
  • 1 cup (190 g) sushirijst
  • 1 el sesamolie
  • 2,5 el sojasaus (waarvan je de helft gebruikt voor het marineren van de zalm)
  • 2 el Japanse mayonaise
  • 1 tl wasabi (of meer/minder, naar smaak)
  • 1/2 komkommer, in blokjes, zonder zaadlijsten
  • 3 bosui, in dunne ringetjes
  • 1 avocado, in blokjes
  • 125 g zeewiersalade
  • 10 radijsjes, in vieren
  • 100 g gekookte garnalen (eventueel gemarineerd, net wat je lekker vindt)
  • Evt. hoisinsaus
  • Evt. hete saus o.i.d.
  • gebakken uitjes
  • sesamzaadjes

Bereiding

Meng de zalmblokjes met 2,5 el sojasaus. Zet even in de koelkast om te marineren.

Doe 1 cup rijst met 1,5 cup koud water in een pan en breng dit aan de kook. Roer even door, zet ‘t vuur dan heel laag en laat 15 minuten doorpruttelen. Dan is het water opgenomen. Roer de sesamolie erdoor en laat nog 15 minuten staan.

Meng eerst een klein scheutje sojasaus samen met de wasabi door de Japanse mayonaise en voeg daarna langzaam de rest van de sojasaus door. Als je het in 1x doet, krijg je klontjes.

Doe een paar scheppen rijst in een kom en leg hier de komkommer, bosui, avocado, zeewiersalade, radijs, zalmblokjes en de garnalen op. Ik heb ‘t in hoopjes gedaan, maar als je het lekker door elkaar wilt gooien, be my guest. Hierop de soja/mayosaus en eventueel wat hoisinsaus. Dan nog de gebakken uitjes, sesamzaadjes en eventueel nog wat hete saus o.i.d. Maak er een feestje van!

Poke bowl, tekst