Polenta bolognese
- Saturday 2 April 2016
- Hoofdgerecht
Spaghetti bolognese is een van m’n lievelingsgerechten, maar soms wil je net iets anders, gewoon voor de afwisseling. Daarom heb ik nu een soort bolognesesaus gemaakt, maar dan gecombineerd met polenta in plaats van spaghetti. Heerlijk!
Onbekend met polenta? Dit is een griesmeel van mais en wordt veel gebruikt in Italië. Inmiddels is ‘t ook gewoon in de supermarkt te verkrijgen, dus ik zou ‘t zeker een keer proberen.
Ik ben me er trouwens van bewust dat de foto’s niet de meest smakelijke zijn, maar vaak zijn de lekkerste (rustieke) gerechten de minst mooie, dus als je dat in je hoofd houdt, moet dit gerecht dus enorm lekker zijn!
- 4 personen
- Printen
Ingrediënten
- 300 g polenta
- 100 g parmezaanse kaas, geraspt (hou iets achter voor garnering)
- 2 el olijfolie extra vierge (normaalgesproken wordt er een flinke klont boter doorgeroerdm, maar ik vind dit lekkerder)
- 500 g rundergehakt
- 4 anjovisfilets, fijngesneden (het vlees smelt wel, maar de graatjes toch niet helemaal, dus hak ik ze altijd even fijn)
- 2 uien, gesnipperd
- 1 paprika, in kleine blokjes
- 250 g champignons, in plakjes
- 2 winterpenen, geschild en in blokjes
- 2 stengels bleekselderij, geschild en in blokjes
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 blikjes tomatenpuree
- 2 glazen rode wijn
- 1 laurierblad
- 1 el tijmblaadjes
- 2 el olijfolie, om te bakken
- zout & peper
Bereiding
Breng voor de polenta 1,5 liter water aan de kook met een snuf zout en roer hier de polenta door. Laat op laag vuur door pruttelen terwijl je continu roert. Kijk op de verpakking naar de kooktijd, dit kan nogal verschillen. Ik kook ‘m zelf altijd nog wel extra lang door, anders vind ik ‘m te korrelig. Als de polenta gaar is, haal deze van ‘t vuur en roer er de parmezaanse kaas door samen met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Maak ondertussen de saus. Verhit de olijfolie in een flinke pan en bak hierin op middelhoog vuur de anjovis samen met de ui, bleekselderij, wortel, paprika en champignons, zo’n 10 minuten. Voeg de tomatenpuree, tijm en knoflook toe en bak deze nog 5 minuten mee. Maak dan ruimte in het midden van de pan en bak hierin het gehakt. Roer alles goed door, voeg het laurierblad toe, zet het vuur eventjes hoog en blus de boel af met de rode wijn. Laat dit dan zo´n 10 minuten zachtjes door pruttelen. Voeg, als het te droog wordt, nog wat water toe. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de polenta met de saus er bovenop en garneer met wat parmezaanse kaas. Smakelijk eten!