Ricotta gnocchi

Ricotta gnocchi met salie boter saus

Donna Hay is toch wel één van m’n favoriete chef’s. Ze kookt wat ze belooft, Fast, Fresh and Simple. Ze heeft overal “cheats” voor, maar dat maakt haar gerechten zeker niet minder lekker. Deze gnocchi gemaakt van ricotta is makkelijk in elkaar te flansen, je hoeft geen aardappelen te koken en stampen, en met het salie boter sausje enorm smakelijk.

Echt licht is dit gerecht niet, dus zou ook goed geschikt zijn als voorgerecht, dan verminder je de hoeveelheid gewoon (1/3 zou ik dan nemen).

Zeker de moeite waard om een keer te maken.

Ingrediënten

  • 500 g ricotta
  • 40 g parmezaanse kaas, fijn geraspt + extra voor serveren
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 200 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven
  • handjevol gemengde zachte kruiden (zoals bieslook, basilicum, peterselie), fijngehakt
  • snuf zout
  • 40 g bakboter
  • 32 blaadjes salie

Bereiding

Meng de ricotta, eieren, bloem, de fijn gehakte kruiden, parmezaan en het zout in een kom. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat aanvoelt. Verdeel in 4 stukken en rol dan op een bebloemd werkblad een lange sigaar van ieder deel, van ongeveer 2 cm doorsnede. Snijd deze sigaren dan in stukjes van 3 cm en druk met een vork een paar richeltjes in je gnocchi. Hier blijft de saus straks lekker in zitten.

Zet een pan met ruim water op het vuur om de gnocchi in te koken en begin alvast met de saus. Doe hiervoor de boter met de blaadjes salie in een pannetje en smelt de boter langzaam. Laat iets doorkoken, maar pas op dat je de boter niet verbrandt.

Kook de gnocchi in porties gaar in het kokende water (met een snuf zout). Als ze boven komen drijven, wacht je nog 20 seconden en haal ze er dan uit met een draadspaan. Leg even op een keukenpapier of schone theedoek (ze plakken nogal aan keukenpapier) en houd ze warm tot de rest ook klaar is.

Ricotta gnocchi, tekst

Serveer de gnocchi in een kom of diep bord met een paar eetlepels van de salie boter saus erover en eventueel wat versgeraspte parmezaanse kaas en versgemalen peper.