Risotto met regenboogforel, paddenstoelen en cherrytomaatjes uit de oven

Risotto met regenboogforel, paddenstoelen en cherrytomaatjes uit de oven

Risotto is iets wat mensen vaak eng vinden om te maken, omdat het een gerecht is met een slechte reputatie. Niet omdat het niet lekker is, in tegendeel zelfs, maar omdat het moeilijk zou zijn om de gaarheid precies goed te krijgen. De eerste keer dat ik het maakte was ik daarom ook best zenuwachtig, maar het ging eigenlijk best goed. Of ik maak het niet zoals het hoort, maar dat scheelt me niks , want ik vind het lekker zo. Als je op het einde van je bereiding (risotto maken duurt ongeveer 20 minuten) vaak je korrel checkt, gewoon door het te proeven, kan je het heel goed in de gaten houden. Ga dan ook gewoon uit van je eigen oordeel, als jij het lekker vindt, vinden je tafelgenoten dat meestal ook wel. Vaak wordt risotto nog afgemaakt met boter en (parmezaanse) kaas, maar ik vind het zonder dat al romig genoeg. Een beetje kaas is altijd lekker, maar is niet perse nodig en ik heb er deze keer voor gekozen om alleen wat krullen parmezaan over het gerecht te schaven. Deze risotto heb ik gecombineerd met vis, tomaatjes uit de oven, lekker bruin gebakken paddenstoelen en een beetje rucola salade. Een bord vol, maar geen enkele moeite om het naar binnen te werken.

Ingrediënten

 • 250 g risottorijst
 • 800 ml visbouillon
 • 100 ml droge witte wijn
 • 1 ui, fijn gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
 • 350 g gemengde paddenstoelen (liefst veel oesterzwammen)
 • 250 g cherrytomaatjes aan de tak
 • 75 g rucola
 • zout & peper
 • 4 el olijfolie traditional
 • 2 el olijfolie extra vergine
 • 2 el bakboter
 • 1 el balsamicoazijn
 • stukje parmezaanse kaas
 • 2 regenboogforelfilets

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C

Laat de tomaatjes aan het takje, was ze en snijd het velletje in aan de onderkant, dit voorkomt dat ze knappen in de oven. Leg ze in een bakblik en besprenkel met 2 el olijfolie, dan ruim peper en zout erover heen en bak ze dan ongeveer 20-30 minuten in de oven tot ze lekker zacht en zoet zijn.

Maak je bouillon alvast en houd deze warm.

Verhit 1 el olijfolie in een braadpan en bak  hierin de ui 5 minuten glazig, op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en de rijst toe en bak dit ongeveer 3 minuten mee onder goed roeren, tot de rijstkorrels wat glazig worden. Zet het vuur wat hoger en schenk de witte wijn bij de rijst, roer dit door tot de wijn bijna is verdampt. Schenk nu steeds een soeplepel bouillon bij de rijst. Goed blijven roeren en zodra het vocht bijna is verdampt, schenk je er weer een lepel bouillon bij. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Proef na ongeveer 17 minuten steeds een korreltje rijst om de gaarheid te checken. Wat je wilt is dat de korrel zacht is met nog een hele lichte bite in het midden. Als dat punt is bereikt, zet dan direct het vuur uit. Don’t worry, als je goed blijft proeven, is er niets aan de hand.

Terwijl je af en toe in de risotto roert en bouillon toevoegt, ga je ondertussen verder met de vis en paddenstoelen.

Verwijder eventuele graten uit je visfilet en spoel de filet dan af. Dep droog met een keukenpapiertje en bestrooi met lekker wat zout en peper aan beide kanten. Verhit 1 el olijfolie met een el boter in een koekenpan en leg de vis met de huid naar beneden in de pan. Bak op middelhoog tot hoog vuur op de huid (als jouw filet geen huidje heeft, kies je gewoon een kant) tot je ziet dat de vis tot over de helft gaar is. Keer je filets voorzichtig om en zet het vuur laag. Dan hoef het nog maar 2 a 3 minuutjes en dan kan het vuur uit.

Smelt voor de paddenstoelen 1 el boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen ongeveer 10 minuten tot ze lekker bruin zijn, op middel hoog tot hoog vuur. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Meng de rucola met zout, peper, de balsamicoazijn en de olijfolie extra vergine. Hussel dit even om met je handen. Doe dit op het laatst zodat de rucola knapperig blijft.

Risotto met regenboogforel, paddenstoelen, cherrytomaatjes uit de oven en rucolasalade1

Nu zijn alle onderdelen klaar en kun je je bordje opmaken. De rijst op je bord, hierboven op je paddenstoelen, de vis, je takjes tomaat en een mooi hoopje rucola (op tv zeggen ze altijd, hoe hoger hoe beter, dus doe je best) en rasp of schaaf hier over lekker wat parmezaan.